Διαδρομή

Οδός 25ης Αυγούστου, Ναός Του Αγίου Τίτου, Βασιλική του Αγίου Μάρκου, Κρήνη Μοροζίνι (Λιοντάρια), Μουσείο Χριστιανικής Τέχνης, Καθεδρικός του Αγίου Μηνά, Ναός του Αγίου Ματθαίου, Πολιτιστικό Κέντρο, Ενετικά Τείχη

Η Οδός 25ης Αυγούστου είναι η κύρια οδός που συνδέει το λιμάνι με το κέντρο της πόλης. Θεωρείται ως μια από τις σημαντικότερες οδούς στη μακραίωνη ιστορία του Ηρακλείου.

Ο Ναός του Αγίου Τίτου (πρώτος επίσκοπος Κρήτης) είναι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα θρησκευτικά μνημεία του κέντρου της πόλης. Η κάρα του Αγίου φυλάσσεται εντός του ναού.

Η Λότζια - Δημαρχείο στεγάζονται στο αναστηλωμένο κτήριο της Λότζια - Αρμερία . Η ενετική Λότζια (όμιλος αξιωματικών και εμπόρων) χτίστηκε περίπου το 1628 από τον Γενικό Προβλεπτή Φραντσίσκο Μοροζίνι. Η ενετική οπλαποθήκη (Αρμερία) και η Κρήνη Sagredo βρίσκονται δίπλα από τη Λότζια.

Η Βασιλική του Αγίου Μάρκου (πολιούχος της Βενετίας) είναι καθεδρικός ναός που στεγάζει τη Δημοτική Πινακοθήκη. Από την έναρξη της κατασκευής του το 1239 μέχρι το 1956 που ξεκίνησαν αναστηλωτικά έργα ο ναός υπέστη πολλές μετατροπές.

Η Κρήνη Μοροζίνι (Λιοντάρια), χτίστηκε από τον Φραντσίσκο Μοροζίνι το 1628 και είναι η πιο διάσημη κρήνη της πόλης. Μετά από εργασίες αναστήλωσης της η κρήνη αποτελεί σήμερα ένα από τα πιο εντυπωσιακά ενετικά μνημεία της πόλης.

Το Μουσείο Χριστιανικής Τέχνης στεγάζεται στον σταυροειδή ναό της Αγίας Αικατερίνης, στο κέντρο του Ηρακλείου, κοντά στον παλαιό και τον σημερινό Μητροπολιτικό ναό του Αγίου Μηνά. Κύριο θέμα της έκθεσης είναι η εκκλησιαστική τέχνη που αναπτύχθηκε στην Κρήτη από τον 14ο μέχρι τον 19ο αιώνα και περιλαμβάνει σημαντικές αγιογραφίες του Μιχαήλ Δαμασκηνού.

Καθεδρικός του Αγίου Μηνά. Ο νέος καθεδρικός της πόλης χτίστηκε δίπλα στο παρεκκλήσι που ήταν αφιερωμένο στον Άγιο Μηνά και την Παναγία της Παντάνασσας. Είναι και αυτός αφιερωμένος στον Άγιο Μηνά, πολιούχο και προστάτη του Ηρακλείου. Οι εργασίες κατασκευής του ξεκίνησαν το 1862 και ολοκληρώθηκαν το 1895.

Ο Ναός του Αγίου Ματθαίου κτίστηκε στην αρχή του 17ου αιώνα, στη θέση παλιότερου βυζαντινού ναού, που καταστράφηκε από σεισμό. Μετά την οθωμανική κατάκτηση, παραχωρήθηκε ως μετόχι στο ορθόδοξο μοναστήρι της Αγίας Αικατερίνης στο Όρος Σινά, αντί της Αγίας Αικατερίνης, που μετατράπηκε σε τζαμί. Ο ναός φιλοξενεί συλλογή φορητών εικόνων, στην οποία περιλαμβάνονται σημαντικά έργα της Κρητικής Σχολής.

Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο

Το Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου αποτελείται από ένα πολυσυγκρότημα 5 κτιρίων με όλες τις απαραίτητες υποδομές για τη φιλοξενία διάφορων εκδηλώσεων.

Τα Ενετικά Τείχη εξακολουθούν να στέκουν περήφανα αγκαλιάζοντας την παλιά πόλη. Η κατασκευή τους έγινε σύμφωνα με το νέο «προμαχωνικό σύστημα. Η εξωτερική τους περίμετρος περιβάλλονταν από βαθιά τάφρο και η κατασκευή τους ολοκληρώθηκε στις αρχές του 17ου αιώνα. Χάρις στα νέα τείχη της η Κάντια, όπως ονομαζόταν τότε το Ηράκλειο, μπόρεσε να αντισταθεί για περισσότερα από 20 χρόνια στην πολιορκία του οθωμανικού στρατού (1648 - 1669).

Scroll to Top