Η Ενετική Λότζια

line.jpg

Οι Ενετοί σε κάθε τους κτήση φρόντιζαν να κατασκευάσουν ένα πολυτελές κτίριο, όπου θα μπορούσαν οι ευγενείς και οι άρχοντες να περνούν ευχάριστα τον χρόνο τους. Στην Candia, αυτό τον ρόλο είχε η Loggia (Λέσχη).

Λότζια (Loggia) ονομάζεται το κτίριο που σήμερα στεγάζεται το δημαρχείο του Ηρακλείου. Βρίσκεται στον πιο ιστορικό και όμορφο πεζόδρομο της πόλης,  την 25η Αυγούστου. Την εποχή της Ενετοκρατίας, το όμορφο αυτό κτήριο ήταν χώρος συγκέντρωσης ευγενών και αρχόντων όπου συζητούσαν για διάφορα θέματα οικονομικά, εμπορικά, πολιτικά τα οποία απασχολούσαν την πόλη.

Θεωρείται ένα από τα κομψότερα αρχιτεκτονικά μνημεία στην Candia της ενετικής περιόδου, δείγμα του παλλαδιανού ρυθμού. Η κατασκευή που σώζεται σήμερα είναι η τέταρτη κατά σειρά. Χτίστηκε περίπου το 1628 από τον γενικό προβλεπτή Φραγκίσκο Μοροζίνη και βρίσκεται δίπλα στην οπλαποθήκη (Armeria) και αποτελούσε το κέντρο της διοικητικής αλλά και κοινωνικής ζωής της πόλης του Χάνδακα.

Μετά την άλωση της πόλης από τους Τούρκους, η Λότζια χάνει την παλιά της ταυτότητα και αίγλη. Μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο άρχισαν εργασίες ανοικοδόμησης του Μνημείου.

Σήμερα στον α’ όροφο έχει διαμορφωθεί ειδική αίθουσα τελετών και συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ηρακλείου. 

Η Ενετική Λότζια του Ηρακλείου έχει βραβευτεί  το 1987 από τον Διεθνή Οργανισμό Europa Nostra για την πλέον επιτυχή αναστήλωση ιστορικού κτιρίου με σύγχρονη χρήση στον ελληνικό χώρο.

vertical_line_poi.jpg
Ιστότοπος
Επικοινωνία

PHOTO

line

gallery

Scroll to Top