Τοπικά προϊόντα

line.jpg

Φρούτα – χόρτα – βότανα

Στο Ηράκλειο θα απολαύσεις νόστιμα και άφθονα φρούτα χόρτα και λαχανικά. Πορτοκάλια, λεμόνια, κεράσια , μήλα , σύκα, σταφύλια, αχλάδια ρόδια. Ό,τι φρούτο και αν βάλεις με το νου σου θα το βρεις στην Κρήτη. Μοναδικά σε γεύση είναι οι μπανάνες και τα μάνγκο που παράγονται στο νησί.
Τα άγρια χόρτα αποτελούν εδώ και αιώνες τον πυρήνα της κρητικής παραδοσιακής κουζίνας και δεν είναι αγαπητά μόνο για τις πολλές, διαφορετικές γεύσεις τους αλλά και για τα οφέλη που έχουν στην υγεία.
Γιαχνερά, στύφνος, ραδίκια και δεκάδες άλλα χόρτα αποτελούν βασικά συστατικά σε πολλά κρητικά φαγητά. Φυσικά, από την κουζίνα της Κρήτης δεν θα μπορούσαν να λείπουν τα βότανα όπως το δίκταμο και το φασκόμηλο, το θυμάρι, η ρίγανη και φασκόμηλο που αρωματίζουν τα φαγητά μας.
Τα χόρτα που φυτρώνουν τόσο σε καλλιέργειες όσο σε αγρούς και αυλές μαγειρεύονται στον καιρό τους, από σταμναγκάθια και βλίτα μέχρι τσιμούλια, αβρωνιές, αγκινάρες, ασκόλυμπρους, μαζεμένα από κοντινά χωράφια και περιβόλια πρωταγωνιστούν στα πιάτα της κρητικής διατροφής .

Κρέας και Τυριά

Παραδοσιακά στην Κρήτη έτρωγαν σπάνια κρέας. Σήμερα πρωταγωνιστές στις σπιτικές κουζίνες και τα πανηγύρια, ειδικά το αρνί αλλά και το κατσίκι, το χοιρινό και το κοτόπουλο. Δοκιμάστε το ψημένο αντικριστά στη φωτιά ή μαγειρεμένο με χόρτα και όσπρια.
Όμως, το βασικό προϊόν που παράγεται από τα πρόβατα και τις κατσίκες στο νησί είναι το τυρί και το γιαούρτι.
Βασίλισσα των κρητικών τυριών και δημοφιλής σε όλη την Ελλάδα είναι η Γραβιέρα Κρήτης κατοχυρωμένη διεθνώς ως τυρί με ονομασία προέλευσης (Π.Ο.Π.) – σκληρή, με έντονο κίτρινο χρώμα και πικάντικη γεύση. Τρώγεται τέλεια με παξιμάδι ή σαν κρασομεζές με ελιές και ντομάτες.
Εκτός από τη γραβιέρα όμως στο Ηράκλειο θα βρεις μια τεράστια ποικιλία άλλων τυριών όπως μυζήθρα, ξινομυζήθρα, ανθότυρο, κεφαλοτύρι.

PHOTO

line

gallery

Scroll to Top