Γνωρίστε τους χειροτέχνες

line.jpg

Το χειροτέχνημα όπως ορίζει το λεξικό, είναι το αντικείμενο που έχει δημιουργηθεί κυρίως με τα χέρια και όχι με τη μηχανή. Κατά μία δεύτερη ερμηνεία, είναι επίσης το κομψοτέχνημα για κάτι μικρό, χειροποίητο και καλόγουστο. Στην Κρήτη, τέτοια μικρά αριστουργήματα δεν τα συναντάς μόνο στα μουσεία ή τους χώρους γραμμάτων και τεχνών, αλλά στα περισσότερα σπίτια του νησιού. Οι χειρωνακτικές τέχνες είναι συνυφασμένες με την καθημερινότητα του κρητικού γιατί εξυπηρετούν πρωτίστως τις πρακτικές του ανάγκες με τις αισθητικές συνάμα.

Όσο περπατάτε στην πόλη ή στα χωριά της ενδοχώρας, μπορείτε να ανακαλύψετε μικρά χειροτεχνικά εργαστήρια και φιλόξενους λαϊκούς δημιουργούς που θα σας ξεναγήσουν σε όλα τα στάδια της τέχνης τους: από την ανεπεξέργαστη πρώτη ύλη που χρησιμοποιούν μέχρι την τελευταία πινελιά στο τελικό χειροποίητο προϊόν που δημιουργούν. Από τα ξομπλιαστά υφαντά στους αργαλειούς, τα πολύτιμα κρητικά κομπολόγια, τα μοναδικά αντικείμενα της κεραμικής τέχνης, τα κρητικά καλάθια πλεγμένα στο χέρι και άλλα πολλά, οι λαϊκές τέχνες που παραδίδονται από γενιά σε γενιά είναι ένας από τους αυθεντικούς θησαυρούς της κρητικής ταυτότητας.

Η χειροτεχνία στο Ηράκλειο συνιστά πυλώνα βιώσιμης ανάπτυξης του τόπου και έντονο πυρήνα επιχειρηματικότητας και συσπείρωσης δημιουργών, τα έργα των οποίων ταξιδεύουν εκτός Ελλάδας. Θα εντοπίσετε μοναδικά είδη λαϊκής τέχνης που συνδυάζουν παραδοσιακά μοτίβα με σύγχρονες ιδέες. Τα καλύτερα δώρα για αναμνηστικά souvenir που θα πάρετε μαζί σας πίσω στην πατρίδα από ένα ταξίδι που θα σας μείνει αξέχαστο.

vertical_line_poi.jpg
Ιστότοπος
Επικοινωνία
Πήγαινέ με εκεί

PHOTO

line

gallery

Scroll to Top