Χορέψτε στα πανηγύρια

line.jpg

Λένε πως αν θες να γνωρίσεις αληθινά έναν τόπο, πρέπει να τον δεις στις χαρές και στις λύπες του. Να δοκιμάσεις το φαΐ του, να τον ζήσεις στα πανηγύρια του, να δεις πώς ανταμώνουν όλοι, πώς γλεντούν και χαίρονται. Ειδικά για την Κρήτη, τα πανηγύρια στα χωριά είναι μοναδική εμπειρία. Δεξιοτέχνες στη λύρα, το λαούτο, το παραδοσιακό βιολί, το κρητικό μαντολίνο, σβήνουν τη δίψα του κόσμου για λαϊκό ξεφάντωμα που δε μοιάζει με κανένα άλλο.

Αν βρίσκεστε στο νησί ειδικά το καλοκαίρι, ανακαλύψτε αυτή τη ζωντανή παράδοση και γλεντήστε με την ψυχή σας στην ύπαιθρο. Μα και τον χειμώνα θα βρείτε μικρά γλέντια σε κλειστούς χώρους εστίασης.

Οι κοντυλιές αντιλαλούν, μπλέκονται με τους ψαλμούς της γιορτής και ζεσταίνουν την ατμόσφαιρα.  Στο Ηράκλειο και την ενδοχώρα του, οι τοπικές μουσικές και οι άνθρωποι συνδέονται στενά με τον ρυθμό της ζωής. Οι χορευτές ξεκινούν με βήμα αργό και σταθερό, συντονίζονται με τον ρυθμό του λυράρη και ξεκινάει η μέθεξη.  Σε λίγες κοινωνικές εκδηλώσεις έχει μια κοινότητα τόσες δυνατότητες για συλλογική χαρά, τόσες ευκαιρίες για αντάμωμα, όσες σε ένα πανηγύρι. 

Οι μαντινάδες των παραδοσιακών τραγουδιών με τη μουσική ταξιδεύουν στον αέρα, όλοι χορεύουν γύρω από την  πλατεία του χωριού που σφύζει από κόσμο.   Μικροί και μεγάλοι, ντόπιοι και ξένοι, όλοι γίνονται ένα στο πανηγύρι.  

Η μουσική παράδοση της Κρήτης διατηρείται ακόμα ζωντανή, όχι ως ένα μουσειακό είδος φολκλόρ, αλλά ως αναπόσπαστο στοιχείο της πολιτιστικής καθημερινότητας του εντόπιου πληθυσμού. Η παραδοσιακή μουσική και οι λεβέντικοι χοροί της Κρήτης είναι συνυφασμένοι με την ταυτότητα του σήμερα.

Σταυροδρόμι πολιτισμών με Ιστορία και παράδοση, η Κρήτη συνεχίζει να κληροδοτεί στη νέα γενιά το φως του πολιτισμού της. 

vertical_line_poi.jpg
Ιστότοπος
Επικοινωνία
Πήγαινέ με εκεί

PHOTO

line

gallery

Scroll to Top