Κνωσός: o πρώτος ευρωπαϊκός πολιτισμός

line.jpg

Μινωικοί μύθοι, βασιλική λάμψη, λεπτομέρειες από την καθημερινή ζωή των Μινωιτών και έργα τέχνης που μετρούν ήδη 4.000 χρόνια ζωής.

Η Κνωσός, το σημαντικότερο κέντρο του Μινωικού Πολιτισμού, από τους πλέον μεγαλειώδεις της ανθρώπινης ιστορίας, είναι ο μεγαλύτερος και ο πιο χαρακτηριστικός μινωικός αρχαιολογικός χώρος που ανακαλύφθηκε ποτέ στην Κρήτη. Αναπτύσσεται σε περίοπτη θέση, ανάμεσα σε ελαιώνες, αμπελώνες και κυπαρίσσια.
Σύμφωνα με τη παράδοση αποτέλεσε έδρα του βασιλιά Μίνωα, η μορφή του οποίου είχε θεοποιηθεί (θεωρούνταν γιος της Ευρώπης και του Δία) και, συγχρόνως, διοικητικό και θρησκευτικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής.

Με τον χώρο του ανακτόρου της Κνωσού συνδέονται οι συναρπαστικοί μύθοι του Λαβύρινθου με τον Μινώταυρο και του Δαίδαλου με τον Ίκαρο.

Το παλάτι του Μίνωα που χτίστηκε γύρω στο 1900 π.Χ. ήταν το μεγαλύτερο κέντρο του μινωικού πολιτισμού.

Ο αρχαιολογικός χώρος βρίσκεται περίπου 5 χλμ. νότια της πόλης του Ηρακλείου και είναι ανοιχτός για το κοινό καθημερινά, εκτός από τις αργίες.

Οι πρώτες ανασκαφές έγιναν το 1878 από τον Ηρακλειώτη Μίνωα Καλοκαιρινό. Ακολούθησαν οι ανασκαφές που διεξήγαγε ο Άγγλος Sir Arthur Evans (1900-1913 και 1922-1930) που αποκάλυψαν ολόκληρο το ανάκτορο.

Το ανάκτορο της Κνωσού ήταν πολυόροφο και κάλυπτε έκταση 20.000 τ.μ. με πολυτελή διαμερίσματα στολισμένα με εντυπωσιακές τοιχογραφίες.

Η περιήγηση στο Παλάτι της Κνωσού δημιουργεί συναισθήματα δέους στον κάθε επισκέπτη που έρχεται να ταξιδέψει στα βάθη της Ευρωπαϊκής Ιστορίας.

vertical_line_poi.jpg

PHOTO

line

gallery

Scroll to Top