Κούλες: Το Φρούριο της θάλασσας

line.jpg

Ηράκλειο:Μια πόλη που φανερώνει τις ομορφιές της.

Μυστικά τοπία και γραφικές γωνιές με ιστορικότητα φανερώνονται στη βόλτα σου, φτάνει την πόλη αυτή να την περπατήσεις .

Αρχή και φινάλε το ενετικό λιμάνι, από τα πιο όμορφα σημεία της πόλης.

Το βενετικό θαλάσσιο φρούριο Rocca a Mare (“Βράχος στη Θάλασσα”) ή Κούλες, όπως το αποκαλούν οι ντόπιοι, φυλάσσει για περίπου πέντε αιώνες την είσοδο στο λιμάνι του Ηρακλείου, αποτελώντας σήμα κατατεθέν της σύγχρονης πόλης.

Το Φρούριο κτίστηκε από τους Ενετούς, κατά τα πρώτα χρόνια της κυριαρχίας τους στο Χάνδακα, για την καλύτερη προστασία της πόλης, που είχε εξέχουσα στρατηγική και εμπορική σημασία και πήρε την τελική του μορφή μεταξύ 1523-1540.

Η επίσκεψή σου στο κάστρο θα σου αποκαλύψει τη συναρπαστική ιστορία του Κρητικού πολέμου (1645-1669), τη πολιορκία του Μεγάλου Κάστρου, θα μάθεις την ιστορία του φρουρίου και θα δεις τα ευρήματα θαλάσσιων ναυαγίων της περιοχής.

Σήμερα κάποια τμήματα του φρουρίου χρησιμοποιούνται για καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, εκθέσεις, παραστάσεις και συναυλίες.

Στον μόλο του λιμανιού, ακριβώς πίσω από το τείχος, έχει διαμορφωθεί ένας πεζόδρομος που προσφέρεται για βόλτες.

Στο παλιό (ενετικό) λιμάνι, απέναντι από το κάστρο, διατηρούνται τα Ενετικά Νεώρια, οι θολωτοί ταρσανάδες, όπου στο Μεσαίωνα ναυπηγούντο οι γαλέρες των Βενετών.

Στη μαρίνα του λιμανιού θα απολαύσεις τον καφέ σου με το φρούριο του Κούλε σε πρώτο πλάνο, ενώ γύρω από την μικρή πλατεία (18 Άγγλων) θα βρεις εξαιρετικές ταβέρνες που σερβίρουν ψάρι και θαλασσινά.  

vertical_line_poi.jpg

PHOTO

line

gallery

Scroll to Top