Το Μουσείο Χριστιανικής Τέχνης «Αγία Αικατερίνη Σιναϊτών» στεγάζεται στον σταυροειδή ναό της Αγίας Αικατερίνης, στο κέντρο του Ηρακλείου, πλησίον του παλαιού και του σημερινού Μητροπολιτικού ναού του Αγίου Μηνά.
Ιδρύθηκε κατά τη β’ βυζαντινή περίοδο και αποτέλεσε πνευματικό και καλλιτεχνικό κέντρο, ένα πολύμορφο σχολείο από τον 15ο έως τον 17ο αι. με τμήματα γραμματικής, λογικής, ρητορικής, μαθηματικών, ζωγραφικής, μουσικής. Από εκεί αποφοίτησαν πολλοί γνωστοί Κρητικοί που διέπρεψαν στα γράμματα, στις τέχνες και στην εκκλησία. Στη ζωγραφική ξεχωρίζει ο Μιχαήλ Δαμασκηνός, ο κυριότερος εκπρόσωπος της “Κρητικής Σχολής”.
Στην περίοδο της οθωμανικής κυριαρχίας μετατράπηκε σε τζαμί, γνωστό με το όνομα Ζουλφικάρ Αλή Πασά Τζαμισί.
Σήμερα ο ναός της Αγίας Αικατερίνης λειτουργεί ως εκθεσιακός χώρος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης με αντιπροσωπευτικά έργα της Κρητικής Αναγέννησης.
Κύριο θέμα της έκθεσης είναι η εκκλησιαστική τέχνη που αναπτύχθηκε στην Κρήτη από τον 14ο μέχρι τον 19ο αιώνα. Ανάμεσα στα πιο σημαντικά εκθέματα συγκαταλέγονται φορητές εικόνες δύο σπουδαίων εκπροσώπων της κρητικής σχολής αγιογραφίας, του Άγγελου Ακοτάντου (αρχές 15ου αι.) και του Μιχαήλ Δαμασκηνού (16ος αι.), του οποίου τα έργα: «Η Βάτος», «Η θεία Λειτουργία», «Μη μου Άπτου», «Η Προσκύνησις των Μάγων», «Ο Μυστικός Δείπνος», και η «Α΄ Οικουμενική Σύνοδος», κάποτε στόλιζαν το μικρό Άγιο Μηνά. Η έκθεση περιλαμβάνει επίσης δείγματα τοιχογραφιών, λιθογλυπτικής, ξυλογλυπτικής, μεταβυζαντινής μεταλλοτεχνίας και μικροτεχνίας, νομισμάτων, λατρευτικών αντικειμένων, αμφίων, κεντητικής, χειρογράφων και παλαιτύπων.