Ο ναός του Άγιου Τίτου

line.jpg

Αν περπατήσεις στον ωραιότερο πεζόδρομο της πόλης,  την ιστορική οδό 25ης Αυγούστου,  θα βρεθείς μπροστά σε μια από τις πιο εντυπωσιακές εκκλησίες του Ηρακλείου, τον Άγιο Τίτο.

Με την ανάκτηση της Κρήτης από το Νικηφόρο Φωκά, η έδρα της επισκοπής μεταφέρεται από τη Γόρτυνα στον Χάνδακα που γίνεται τώρα η πρωτεύουσα του νησιού. Ο νέος μητροπολιτικός ναός που είναι ο πιο επίσημος και ο πιο μεγάλος στην πόλη είναι αφιερωμένος στον Απόστολο Τίτο. Εδώ, μεταξύ των άλλων κειμηλίων, συγκεντρώθηκαν η Τιμία Κάρα του Αποστόλου Τίτου και η θαυματουργή εικόνα της Μεσοπαντίτισσας.

Οι Βενετοί, όταν καταλαμβάνουν την Κρήτη, τοποθετούν στην ορθόδοξη επισκοπή τον λατίνο αρχιεπίσκοπο μετατρέποντας το ναό του Άγιου Τίτου σε επισκοπή λατίνων.

Στα μέσα του 15ου αι. ο ναός ανακαινίζεται από τον λατίνο αρχιεπίσκοπο Φ. Ντάντολο. Όμως μεγάλες καταστροφές θα προκληθούν στο ναό από σεισμούς και πυρκαγιά με αποτέλεσμα να ξαναχτιστεί εξαρχής γύρω στο 1557. Είχε σχήμα βασιλικής, σχεδόν τετράγωνο, χωρίς κόγχες, με τρούλο.

Κατά την παράδοση του Χάνδακα στους Οθωμανούς, το 1669, όλα τα κειμήλια του ναού  μεταφέρθηκαν στη Βενετία.

Αργότερα ο μεγάλος σεισμός του 1856 τον κατέστρεψε κι ο  ναός ξαναχτίστηκε το 1869 ως Γενί Τζαμί.

Το 1925 αποδόθηκε στη χριστιανική λατρεία και ανακατασκευάστηκε από τον αρχιτέκτονα Αθ. Μούση. Εδώ φυλάσσεσαι η Κάρα του Αγίου Τίτου που επέστρεψε από τη Βενετία.

vertical_line_poi.jpg

PHOTO

line

gallery

Scroll to Top