Μητροπολιτικός Ναός Άγιος Μήνας

line.jpg

Ο μεγαλόπρεπος μητροπολιτικός ναός του πολιούχου και προστάτη της πόλης Ηρακλείου, είναι ο Άγιος Μηνάς. Θεμελιώθηκε στις 25 Μαρτίου 1862 και ολοκληρώθηκε το 1895, σε σχέδια του Ηπειρώτη αρχιτέκτονα Αθανάσιου Μούση. Βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και  αποτελεί έναν από τους πιο όμορφους και επιβλητικούς ναούς της Κρήτης. Ο ναός είναι επισκέψιμος όλη την ημέρα.

Μπροστά από τον Άγιο Μηνά υπάρχει μία μικρή εκκλησία που χτίστηκε το 1735. Είναι η πρώτη εκκλησία του Αγίου Μηνά, ο “μικρός Άγιος Μηνάς”, όπως την αποκαλούν οι ντόπιοι σήμερα. 

Χτίστηκε με δαπάνες της Ι. Μονής Αγίας Αικατερίνης Σινά, (ήταν οι μόνοι που λόγω των ειδικών προνομίων μπορούσαν να αναγείρουν εκκλησία) και αργότερα στέγασε, για πρώτη φορά μετά την τουρκική κατάκτηση (1669), την άστεγη μέχρι τότε Μητρόπολη της Κρήτης.

Ο ναός έχει δύο κλίτη, το βόρειο είναι αφιερωμένο στην Παναγία την Παντάνασσα (Υπαπαντή) και το νότιο στον Άγιο Μηνά.

Η σημερινή μορφή του μνημείου ελάχιστα διαφέρει από εκείνη της τουρκοκρατίας. Το τέμπλο του ναού, ιδιαίτερα εκείνο του κλίτους της Υπαπαντής, αποτελεί εξαίρετο δείγμα εκκλησιαστικής ξυλογλυπτικής. Πολλές από τις εικόνες του ναού που σώζονται μέχρι σήμερα αποτελούν έργα Κρητών αγιογράφων του 18ου αιώνα με μεγάλη καλλιτεχνική αξία.

Δίπλα από το ναό του Αγίου Μηνά υπάρχει μία μεγάλη πλατεία με όμορφα καφέ όπου μπορείς να καθίσεις και να χαλαρώσεις, με θέα στο Μουσείο – Ναό της Αγίας Αικατερίνης Σιναϊτών (16ος αι.)

vertical_line_poi.jpg

PHOTO

line

gallery

Scroll to Top