Περίπατος στα Τείχη

line.jpg

Αν θέλετε να δείτε την πόλη από ψηλά, τότε ανεβείτε επάνω στις Ενετικές οχυρώσεις.

Είναι μοναδική εμπειρία αυτή η συνεχόμενη βόλτα 3 χλμ. επάνω στα τείχη, με τις εντυπωσιακές πύλες και τους προμαχώνες.

Το Ηράκλειο υπήρξε διαχρονικά μία οχυρωμένη πολιτεία, όπως μαρτυρούν τόσο τα ανασκαφικά ευρήματα κάτω από τα σύγχρονα κτίσματα, όσο και οι διαδοχικές ονομασίες του: Κάστρο, Χάνδαξ, Κάντια, Μεγάλο Κάστρο.

Οι πρώτες οχυρώσεις του Ηρακλείου κατασκευάστηκαν αρχικά από τους Άραβες και τον 15ο αι. ενισχύθηκαν από τους Ενετούς.

Αποσπασματικά τμήματα των οχυρώσεων της βυζαντινής και αραβικής περιόδου (4ος-12ος αι.) σώζονται ενσωματωμένα σε μεταγενέστερα κτίσματα.

Το επιβλητικό τείχος της περιόδου της Ενετοκρατίας έχει μήκος 3 χιλιόμετρα, ξεκίνησε να χτίζεται το 1426 και είναι το μεγαλύτερο οχυρωματικό έργο της Μεσογείου.

Η κατασκευή των ισχυρών μεσαιωνικών οχυρώσεων που σώζονται έως σήμερα, διήρκησε πάνω από 150 χρόνια.

Η οχύρωση είχε τέσσερις πύλες (του Μόλου, του Αγίου Γεωργίου ή Λαζαρέτου, του Ιησού και του Παντοκράτορα) και επτά προμαχώνες (Sabbionera, Vitturi, Ιησού, Martinengo, Βηθλεέμ, Παντοκράτορα και Αγίου Ανδρέα).

Η περιήγηση συνήθως ξεκινά από τον προμαχώνα του Αγίου Ανδρέα στην οδό Εθνάρχου Μακαρίου.

Στον πύργο Μαρτινένγκο, στο νότιο μέρος του τείχους, βρίσκεται ο τάφος του Νίκου Καζαντζάκη, που έχει χαραγμένη πάνω του τη φράση «Δεν ελπίζω τίποτε. Δεν φοβάμαι τίποτε. Είμαι ελεύθερος». Η θέα από αυτό το σημείο είναι πανοραμική. 

Πάνω από τις οχυρώσεις βλέπεις το Ηράκλειο από απόσταση ασφαλείας, βλέπεις ανθρώπους που αθλούνται, παιδιά να παίζουν στην τάφρο, βλέπεις τα κηποθέατρα που έγιναν υπέροχοι χώροι πολιτισμού.

Αν λοξοδρομήσεις προς τα νοτιοανατολικά, βγαίνεις στο υπέροχο Πάρκο Γεωργιάδη, μια καταπράσινη έκταση, αγαπημένη των Ηρακλειωτών.

Αν τραβήξεις προς Βορρά, βγαίνεις σε παλιές συνοικίες με χαμηλά σπίτια και στενά σοκάκια, σαν τη Βίγλα, την Αγία Τριάδα των καλλιτεχνών. Σαν τον Λάκκο που έχει ήδη αρχίσει να αναγεννιέται. Σήμερα σε αυτές τις γειτονιές, σπίτια αναστηλώνονται, τοίχοι βάφονται πολύχρωμοι, νέα μαγαζάκια ανοίγουν. Ας είναι καλά οι κάτοικοι και η εθελοντική ομάδα του Lakkos project, που ενεργοποίησαν τον Δήμο.

vertical_line_poi.jpg
Ιστότοπος
Επικοινωνία
Πήγαινέ με εκεί

PHOTO

line

gallery

Scroll to Top