Διαδρομή

Οδός 25ης Αυγούστου, Ναός Του Αγίου Τίτου, Βασιλική του Αγίου Μάρκου, Κρήνη Μοροζίνι (Λιοντάρια), Μουσείο Χριστιανικής Τέχνης, Καθεδρικός του Αγίου Μηνά, Ναός του Αγίου Ματθαίου, Πολιτιστικό Κέντρο, Ενετικά Τείχη

Η Οδός 25ης Αυγούστου είναι η κύρια οδός που συνδέει το λιμάνι με το κέντρο της πόλης. Θεωρείται ως μια από τις σημαντικότερες οδούς στη μακραίωνη ιστορία του Ηρακλείου.

Ο Ναός του Αγίου Τίτου (πρώτος επίσκοπος Κρήτης) είναι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα θρησκευτικά μνημεία του κέντρου της πόλης. Η κάρα του Αγίου φυλάσσεται εντός του ναού.

Η Λότζια - Δημαρχείο στεγάζονται στο αναστηλωμένο κτήριο της Λότζια - Αρμερία . Η ενετική Λότζια (όμιλος αξιωματικών και εμπόρων) χτίστηκε περίπου το 1628 από τον Γενικό Προβλεπτή Φραντσίσκο Μοροζίνι. Η ενετική οπλαποθήκη (Αρμερία) και η Κρήνη Sagredo βρίσκονται δίπλα από τη Λότζια.

Η Βασιλική του Αγίου Μάρκου (πολιούχος της Βενετίας) είναι καθεδρικός ναός που στεγάζει τη Δημοτική Πινακοθήκη. Από την έναρξη της κατασκευής του το 1239 μέχρι το 1956 που ξεκίνησαν αναστηλωτικά έργα ο ναός υπέστη πολλές μετατροπές.

Η Κρήνη Μοροζίνι (Λιοντάρια), χτίστηκε από τον Φραντσίσκο Μοροζίνι το 1628 και είναι η πιο διάσημη κρήνη της πόλης. Μετά από εργασίες αναστήλωσης της η κρήνη αποτελεί σήμερα ένα από τα πιο εντυπωσιακά ενετικά μνημεία της πόλης.

Το Μουσείο Χριστιανικής Τέχνης στεγάζεται στον σταυροειδή ναό της Αγίας Αικατερίνης, στο κέντρο του Ηρακλείου, κοντά στον παλαιό και τον σημερινό Μητροπολιτικό ναό του Αγίου Μηνά. Κύριο θέμα της έκθεσης είναι η εκκλησιαστική τέχνη που αναπτύχθηκε στην Κρήτη από τον 14ο μέχρι τον 19ο αιώνα και περιλαμβάνει σημαντικές αγιογραφίες του Μιχαήλ Δαμασκηνού.

Καθεδρικός του Αγίου Μηνά. Ο νέος καθεδρικός της πόλης χτίστηκε δίπλα στο παρεκκλήσι που ήταν αφιερωμένο στον Άγιο Μηνά και την Παναγία της Παντάνασσας. Είναι και αυτός αφιερωμένος στον Άγιο Μηνά, πολιούχο και προστάτη του Ηρακλείου. Οι εργασίες κατασκευής του ξεκίνησαν το 1862 και ολοκληρώθηκαν το 1895.

Ο Ναός του Αγίου Ματθαίου κτίστηκε στην αρχή του 17ου αιώνα, στη θέση παλιότερου βυζαντινού ναού, που καταστράφηκε από σεισμό. Μετά την οθωμανική κατάκτηση, παραχωρήθηκε ως μετόχι στο ορθόδοξο μοναστήρι της Αγίας Αικατερίνης στο Όρος Σινά, αντί της Αγίας Αικατερίνης, που μετατράπηκε σε τζαμί. Ο ναός φιλοξενεί συλλογή φορητών εικόνων, στην οποία περιλαμβάνονται σημαντικά έργα της Κρητικής Σχολής.

Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο

Η δημιουργία του Πολιτιστικού και Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου (ΠΣΚΗ) ήταν την ιδανική λύση στην ανάγκη που είχε η πόλη  για έναν χώρο στέγασης όχι μόνο καλλιτεχνικών, αλλά και ποικίλων άλλων δραστηριοτήτων.

Το  Πολιτιστικό και Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου (ΠΣΚΗ) κατασκευάστηκε δίπλα στον Προμαχώνα Μαρτινέγκο.

Ο στόχος που τέθηκε για την η δημιουργία του ήταν το Ηράκλειο να αποκτήσει ένα μεγάλο και σύγχρονο,  διεθνών προδιαγραφών πολιτιστικό  και συνεδριακό  κέντρο, το οποίο θα έχει τη δυνατότητα να φιλοξενεί ένα μεγάλο εύρος εκδηλώσεων, από συναυλίες, παραστάσεις θεάτρου και όπερας, μπαλέτα, καλλιτεχνικές και πολιτιστικές εκθέσεις, μέχρι και εκδηλώσεις συνεδρίων .

Σχεδιάστηκε έτσι ένα κτίριο που αφενός πληροί όλες τις προϋποθέσεις για το σκοπό αυτό, αφετέρου αποτελεί ένα κτίριο ορόσημο για την πόλη, στο οποίο συνυπάρχουν μια μεγάλη αίθουσας συναυλιών, μικρότερες σκηνές,  κτήρια γραφείων για τις διοικητικές και τεχνικές υπηρεσίες.

Η κτιριακή υποδομή, ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός και ο τεχνικός εξοπλισμός του, καθιστά το ΠΣΚΗ πόλο έλξης του πολύπλευρου ενδιαφέροντος των καλλιτεχνικών δυνάμεων της Μεγαλονήσου και της Μεσογείου.

Η εξωτερική εμφάνιση του κτιρίου βρίσκεται σε απόλυτη αρμονία με την ιστορία της πόλης. Έναν χώρο εξαιρετικών δυνατοτήτων και υποδομών, ένα Κέντρο παραγωγής πολιτισμού που αξίζει να ανακαλύψετε.

Ιστοσελίδα: cccc.gr

Τα Ενετικά Τείχη εξακολουθούν να στέκουν περήφανα αγκαλιάζοντας την παλιά πόλη. Η κατασκευή τους έγινε σύμφωνα με το νέο «προμαχωνικό σύστημα. Η εξωτερική τους περίμετρος περιβάλλονταν από βαθιά τάφρο και η κατασκευή τους ολοκληρώθηκε στις αρχές του 17ου αιώνα. Χάρις στα νέα τείχη της η Κάντια, όπως ονομαζόταν τότε το Ηράκλειο, μπόρεσε να αντισταθεί για περισσότερα από 20 χρόνια στην πολιορκία του οθωμανικού στρατού (1648 - 1669).

Scroll to Top