Το χωριό Αγίου Μύρωνα

Το χωριό Αγίου Μύρωνα

Είκοσι χιλιόμετρα από το Ηράκλειο πρέπει να διανύσει κανείς για να φτάσει στο γραφικό χωριό του Αγίου Μύρωνα με την πανοραμική θέα που σου κόβει την ανάσα.

Οι πρώτες εικόνες του χωριού δημιουργούν εντυπώσεις θαυμασμού, με τα πέτρινα σπίτια  που νομίζεις ότι χέρι ζωγράφου τα έχει τοποθετήσει στην κατάφυτη πλαγιά.

Αμπελώνες, κυπαρίσσια και ελιές απλώνονται μπροστά σου εδώ που η μαγεία της φύσης συναντά την παραδοσιακή αρχιτεκτονική.

Ολόκληρο το κεφαλοχώρι αποτελεί ένα ολοζώντανο μνημείο, με τα εντυπωσιακά, πετρόχτιστα σπίτια, τα γραφικά σοκάκια και το ρολόι να στέκουν επιβλητικά στις πλαγιές των δύο λόφων όπου χτίστηκε το χωριό, υπογραμμίζοντας τη μοναδική κουλτούρα και παράδοση αυτού του τόπου. 

Το χωριό που φέρει το όνομα του Επισκόπου Κρήτης, Αγίου Μύρωνα, είναι χτισμένο στην κορυφή δύο λόφων. Σε υψόμετρο 340 μέτρων, δεσπόζει σε ολόκληρη την επαρχία Μαλεβιζίου και η πανοραμική του θέα σε όλη την περιοχή, κόβει κυριολεκτικά την ανάσα.

Σε περίοπτη θέση βρίσκεται και ο καθεδρικός ναός του Αγίου Μύρωνα, ο οποίος έδωσε και το όνομά του στο χωριό. Μέσα στο ναό βρίσκεται ο τάφος του Αγίου όπως και τα λείψανά του.

Στα δυτικά και κάτω από το ναό βρίσκεται η σκήτη όπου μόνασε ο Άγιος και η οποία μετατράπηκε σε παρεκκλήσι.

Αν έρθεις εδώ τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού θα καθίσετε στη σκιερή κληματαριά των καφενείων ανάμεσα σε λουλούδια και βασιλικούς, για καφέ και μια δροσερή τσικουδιά, ενώ το χειμώνα θα αγναντέψετε τη θέα από το ζεστό, κλειστό μπαλκονάκι.

Scroll to Top