Άνω και Κάτω Ασίτες

Πανέμορφες γειτονιές με καλοσυντηρημένα σπίτια, βαμμένα πολύχρωμα σοκάκια  με τολμηρά χρώματα, ολάνθιστα πεζούλια και ατμοσφαιρικές περίκλειστες αυλές. Κρήνες και βυζαντινές εκκλησιές. 

Στην πλατεία του οικισμού κάτω από πυκνές φυλλωσιές, τα καφενεία  υπηρετούν την τοπική γαστρονομία και ευφραίνουν τους επισκέπτες.

Τα χωριά Άνω Ασίτες και Κάτω Ασίτες είναι δύο γειτονικά χωριά, κτισμένα στους κατάφυτους πρόποδες του ανατολικού Ψηλορείτη και απέχουν 22χιλ. από την πόλη του Ηρακλείου.

Οι κάτοικοι ασχολούνται κυρίως με την καλλιέργεια αμπελιού και ελιάς, αλλά και με την κτηνοτροφία.

Το όνομα τους, Ασσίτες, οφείλεται στην εγκατάσταση στρατιωτών του Νικηφόρου Φωκά από την Άσσο της Μυσίας μετά την απελευθέρωση της Κρήτης από τους Άραβες το 961 μΧ. Αναφέρονται για πρώτη φορά σε ενετικά αρχεία του 1394.

Αξίζει κανείς να περπατήσει στα πολύχρωμα σοκάκια των δύο χωριών με τα παραδοσιακά καφενεία, να επισκεφτεί το Λαογραφικό Μουσείο Άνω Ασιτών, να δει τις παλιές εκκλησίες όπως της Αγίας Παρασκευής και του Χριστού στις Κάτω Ασίτες, να περπατήσει τα Φαράγγια του Αγίου Αντωνίου και του Αγίου Χαράλαμπου.

Scroll to Top