Μονή Αγίου Γεωργίου Γοργολαΐνη

Η Μονή του Αγίου Γεωργίου Γοργολαΐνη είναι χτισμένη στους ανατολικούς πρόποδες του Ψηλορείτη κοντά στο χωριό Κάτω Ασίτες (24χλμ. νότια του Ηρακλείου).

Το μοναστήρι κουβαλά μία ιστορία αιώνων, συνυφασμένη με την ιστορία του νησιού. Το προσωνύμιο της Μονής Άη Γιώργης ο Γοργολαΐνης οφείλεται, όπως αναφέρεται σε νοταριακά έγγραφα του 1629, στη γρήγορη ροή του νερού στην πηγή της Μονής.

Το Μοναστήρι του Άη Γιώργη γρήγορα έγινε Κεφαλομονάστηρο στο Μαλεβίζι και σε  καιρούς δύσκολους για την πατρίδα έγινε καταφύγιο και ορμητήριο επαναστατών και χαΐνηδων στη διάρκεια τόσο της Επανάστασης του 1821, όσο και στη Μεγάλη Κρητική Επανάσταση του 1866.

Τον Αύγουστο του 1866 οι Οθωμανοί έκαψαν το μοναστήρι. Στα 1868 σε μια μάχη κοντά στη μονή σκοτώθηκε ο Καπετάν Φραγκιός Μαστραχάς και ο τάφος του έγινε η αυλή της Μονής Γοργολαΐνη. Το παλιό ξυλόγλυπτο τέμπλο του ναού είναι  έργο λαϊκής εκκλησιαστικής ξυλογλυπτικής του 19ου αιώνα.

Οι φυσικές ομορφιές της περιοχής είναι πολλές. Μία από αυτές είναι το φαράγγι του Αγίου Αντωνίου. Από το φαράγγι περνάει το Ευρωπαϊκό Ορειβατικό Μονοπάτι Ε4 που οδηγεί στο καταφύγιο του Ορειβατικού Συλλόγου Ηρακλείου. Το καταφύγιο έχει φωλιάσει στη θέση “Πρίνος” σε υψόμετρο 1.100 μέτρων, σε ένα σημείο κατάφυτο με πρίνους .

Scroll to Top