Πυργού

line-1-1.jpg

Επισκεφτείτε τον παραδοσιακό οικισμό Πυργού και θαυμάστε την υπέροχη θέα προς τα Κρουσανιώτικα βουνά και τον Ψηλορείτη. Περιπλανηθείτε στα γραφικά σοκάκια και θαυμάστε τα πετρόχτιστα κτίρια, που στο παρελθόν διαμόρφωναν την περιμετρική οχύρωση του χωριού. Περπατήστε ως την εκκλησία της Παναγίας και την εκκλησία του Αγίου Ιωάννη με το έμβλημα των Φραγκισκανών καθολικών μοναχών, το οποίο δυστυχώς δε βρίσκεται πια εκεί. Στη θέση Σκεπαστά, θα βρείτε την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου του Μεσαμπελίτη, που στον περίβολό της σώζονται πατητήρια , δοχεία και πήλινοι αγωγοί, μαρτυρώντας την άρρηκτη σύνδεση της περιοχής με την παραγωγή του κρασιού από το παρελθόν. Ακολουθήστε τη περιπατητική διαδρομή προς τους Μύλους του Τριαλώνη και του Επιτήδειου και στη θέση «Χρυσοπηγή». Μην ξεχάσετε να γευτείτε παραδοσιακούς μεζέδες και κρασί στα καφενεία του χωριού. Μάλιστα, αν βρεθείτε στην περιοχή στα μέσα Αυγούστου, πηγαίνετε στο μεγάλο παραδοσιακό πανηγύρι που διοργανώνεται την παραμονή και την ημέρα της Παναγίας (14 & 15 Αυγούστου) ή στις εκδηλώσεις του Πολιτιστικού Συλλόγου στις 12 και 13 Αυγούστου, όπου προσφέρονται παραδοσιακά νηστίσιμα φαγητά, όπως ντολμαδάκια, χοχλιοί, χταποδοπίλαφο, χορτόπιτες κλπ.

Διαδρομές Φυσικού Κάλλους

 

Διαδρομή στο σπήλαιο Μερτζάνη

Ακολουθήστε την πανέμορφη διαδρομή προς το σπήλαιο Μερτζάνη που βρίσκεται κοντά στον οικισμό του χωριού. Η είσοδός του καλύπτεται από μία μεγάλη συκιά με αποτέλεσμα να μην είναι εύκολα ορατό και προσβάσιμο. Σύμφωνα με τους χωριανούς, το σπήλαιο χρησιμοποιούταν κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ως καταφύγιο. Ωστόσο, δεν πρέπει να παραλειφθεί ότι πρόκειται για μια δύσκολη διαδρομή, οπότε φροντίστε να συνοδεύεστε από έμπειρους περιπατητές!

Μύλοι Τριαλώνη, Επιτήδειου και Κοϊνάκη

Ακολουθήστε τη μαγευτική διαδρομή προς τη θέση Ξενικάδο και απολαύσετε το καταπράσινο τοπίο. Καθώς κατευθύνεστε προς τους μύλους θα συναντήσετε το εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής που ανακαινίστηκε το 1942. Χαλαρώσετε στα πέτρινα παγκάκια κάτω από τη σκιά που διαμορφώνεται από την κληματαριά και θαυμάσετε το μαγευτικό τοπίο και το μικρό ποταμάκι που πηγάζει από τα Ασιτιανά βουνά και αποτελεί παραπόταμο του ποταμού Ξενικάδου. Στη συνέχεια, αφού περάσετε ένα ρυάκι, δείτε από κοντά τον παλαιό μύλο του Επιτήδειου, που σώζεται σε αρκετά καλή κατάσταση. Οι νερόμυλοι ήταν χτισμένοι στις όχθες των ποταμών και χρησιμοποιούνταν στο παρελθόν για το άλεσμα των σιτηρών και την παραγωγή του αλεύρου.

Μονές – Ναοί

 

Ναός Αγίου Γεωργίου και Μεταμόρφωσης του Σωτήρος

Επισκεφτείτε τον δίκλιτο ναό του Αγίου Γεωργίου και της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στο δυτικό μέρος του χωριού, που κτίστηκε το 1882, σύμφωνα με την επιγραφή που βρίσκεται στην είσοδό της. Οι εικόνες που βρίσκονται στο εσωτερικό του έχουν αγιογραφηθεί από τον Αλεξανδρίδη και ανάμεσα στα δύο κλίτη θα δείτε μία τοιχογραφία που απεικονίζει τον Δαυίδ. Εξωτερικά ο ναός είχε διακοσμηθεί με τέσσερα λιοντάρια, ένα σε κάθε γωνία από τα οποία σώζεται μόνο το ένα και σύμφωνα με την παράδοση απομάκρυναν τα κακά πνεύματα.

Ναός Κοιμήσεως Θεοτόκου

Περιπλανηθείτε στα στενά σοκάκια του χωριού και θα συναντήσετε την εκκλησία της Παναγίας που υπέστη πολλές καταστροφές το 1866 από τους Οθωμανούς και αργότερα ανακαινίστηκε. Η εκκλησία γιορτάζει στις 15 Αυγούστου και στο χωριό διοργανώνεται διήμερο πανηγύρι (14 & 15 Αυγούστου).

Εκκλησία Αγίου Ιωάννη

Καθώς περιπλανιέστε στα γραφικά σοκάκια του χωριού, θα συναντήσετε την εκκλησία του Αγίου Ιωάννη που βρίσκεται σε πολύ μικρή απόσταση από τον Άγιο Γεώργιο και την Παναγία. Ο Ιταλός ιστορικός Gerola πρώτος φωτογράφισε το έμβλημα των Φραγκισκανών καθολικών μοναχών που ανάγεται στο 1601 μ.Χ., το οποίο στη συνέχεια δυστυχώς χάθηκε. Ακριβώς δίπλα από την εκκλησία θα δείτε την οικία του δικηγόρου Γεωργίου Βρεττάκη, φίλου και συμφοιτητή του Ελευθερίου Βενιζέλου, όπου στο παρελθόν κατέφυγε, μετά από την απόπειρα δολοφονίας που δέχτηκε στη Γενική Συνέλευση των Κρητών που έγινε στις Αρχάνες.

Άγιος Γεώργιος Μεσαμπελίτης

Επισκεφτείτε την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου του Μεσαμπελίτη στη θέση Σκεπαστά, κοντά στον οικισμό και δείτε τα πατητήρια , τα δοχεία και τους πήλινους αγωγούς στην αυλή της. Στο παρελθόν, διοχέτευαν το κρασί στις αποθήκες κρασιού, στη βορειοδυτική πλευρά του χωριού, επιβεβαιώνοντας τη σύνδεση της περιοχής με την παραγωγή του κρασιού από το παρελθόν μέχρι σήμερα. Η εκκλησία γιορτάζει στις 3 Νοεμβρίου, την ημέρα του Αγίου Γεωργίου του Μεθυστή, επειδή σύμφωνα με την παράδοση, εκείνη την ημέρα άνοιγαν στα χωριά τα βαρέλια με το καινούργιο κρασί της χρονιάς και το ευλογούσαν στην εκκλησία.

Μονή Χρυσοπηγής

Κατευθυνθείτε νοτιοδυτικά του οικισμού, στη θέση Χρυσοπηγή και θα συναντήσετε ένα ξωκλήσι, όπου σύμφωνα με την παράδοση βρισκόταν η Μονή Χρυσοπηγής, της οποίας μετόχι ήταν η Μονή Γοργολαΐνη. Από την τρίκλιτη εκκλησία που χρονολογείται στο 1796 σώζονται μόνο τα δύο κλίτη, ενώ στον προαύλιο χώρο βρίσκονται ενταφιασμένα τα οστά των πατέρων της Μονής, ένα πατητήρι και μια κρήνη. Χαλαρώστε στα πέτρινα παγκάκια κάτω από πανύψηλα κυπαρίσσια και βελανιδιές και απολαύστε την πραγματικά μαγευτική θέα προς τους απέραντους ελαιώνες και αμπελώνες.

Γαστρονομία

Κύρια ενασχόληση των κατοίκων του χωριού αποτελεί η αμπελοκαλλιέργεια και η ελαιοκομία. Μάλιστα, το χωριό φημίζεται για την παραγωγή κρασιού και τσικουδιάς , ενώ στην περιοχή σώζεται τοπωνύμιο «Μοσχάτο», μαρτυρώντας την παραγωγή κρασιού από το παρελθόν. Επισκεφτείτε κάποιο από τα ρακοκάζανα της περιοχής, δείτε από κοντά τον παραδοσιακό τρόπο απόσταξης της τσικουδιάς και ζήστε τη «γλέντι» που στήνεται, που περιλαμβάνει παραδοσιακή μουσική, οφτή πατάτα, κρέας ψημένο στα κάρβουνα και φυσικά ρακή!

Οικοτεχνία – Παραδοσιακά Επαγγέλματα

Στην Πυργού, μπορείτε να συναντήσετε τον Κύριο Νίκο, ο οποίος ασκεί μέχρι και σήμερα το παραδοσιακό επάγγελμα του μαχαιροποιού, διατηρώντας τόσο την τεχνική όσο και το μεράκι του παρελθόντος.

PHOTO

line

gallery

Scroll to Top
Scroll to Top