Πυργού

 Επισκεφτείτε τον παραδοσιακό οικισμό Πυργού και θαυμάστε την υπέροχη θέα προς τα Κρουσανιώτικα βουνά και τον Ψηλορείτη. Περιπλανηθείτε στα γραφικά σοκάκια και θαυμάστε τα πετρόχτιστα κτίρια, που στο παρελθόν διαμόρφωναν την περιμετρική οχύρωση του χωριού. Περπατήστε ως την εκκλησία της Παναγίας και την εκκλησία του Αγίου Ιωάννη με το έμβλημα των Φραγκισκανών καθολικών μοναχών, το οποίο δυστυχώς δε βρίσκεται πια εκεί. Στη θέση Σκεπαστά, θα βρείτε την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου του Μεσαμπελίτη, που στον περίβολό της σώζονται πατητήρια , δοχεία και πήλινοι αγωγοί, μαρτυρώντας την άρρηκτη σύνδεση της περιοχής με την παραγωγή του κρασιού από το παρελθόν. Ακολουθήστε τη περιπατητική διαδρομή προς τους Μύλους του Τριαλώνη και του Επιτήδειου και στη θέση «Χρυσοπηγή». Μην ξεχάσετε να γευτείτε παραδοσιακούς μεζέδες και κρασί στα καφενεία του χωριού. Μάλιστα, αν βρεθείτε στην περιοχή στα μέσα Αυγούστου, πηγαίνετε στο μεγάλο παραδοσιακό πανηγύρι που διοργανώνεται την παραμονή και την ημέρα της Παναγίας (14 & 15 Αυγούστου) ή στις εκδηλώσεις του Πολιτιστικού Συλλόγου στις 12 και 13 Αυγούστου, όπου προσφέρονται παραδοσιακά νηστίσιμα φαγητά, όπως ντολμαδάκια, χοχλιοί, χταποδοπίλαφο, χορτόπιτες κλπ.

Διαδρομές Φυσικού Κάλλους

  • Διαδρομή στο σπήλαιο Μερτζάνη,που βρίσκεται κοντά στον οικισμό του χωριού.  
  • Μύλοι Τριαλώνη, Επιτήδειου και Κοϊνάκη Δείτε από κοντά τον παλαιό μύλο του Επιτήδειου, που σώζεται σε αρκετά καλή κατάσταση. Οι νερόμυλοι ήταν χτισμένοι στις όχθες των ποταμών και χρησιμοποιούνταν στο παρελθόν για το άλεσμα των σιτηρών και την παραγωγή του αλεύρου.

Μονές – Ναοί

  • Ναός Αγίου Γεωργίου και Μεταμόρφωσης του Σωτήρος. Kτίστηκε το 1882, σύμφωνα με την επιγραφή που βρίσκεται στην είσοδό της. 
  • Ναός Κοιμήσεως Θεοτόκου. Στα στενά σοκάκια του χωριού  θα συναντήσετε την εκκλησία της Παναγίας .
  • Εκκλησία Αγίου Ιωάννη. Βρίσκεται σε πολύ μικρή απόσταση από τον Άγιο Γεώργιο και την Παναγία. 
  • Άγιος Γεώργιος Μεσαμπελίτης, στη θέση Σκεπαστά, κοντά στον οικισμό. Δείτε τα πατητήρια , τα δοχεία και τους πήλινους αγωγούς στην αυλή του. 
  • Μονή Χρυσοπηγής, νοτιοδυτικά του οικισμού, στη θέση Χρυσοπηγή, θα συναντήσετε ένα ξωκλήσι, όπου σύμφωνα με την παράδοση βρισκόταν η Μονή Χρυσοπηγής, της οποίας μετόχι ήταν η Μονή Γοργολαΐνη. 

Γαστρονομία

Κύρια ενασχόληση των κατοίκων του χωριού αποτελεί η αμπελοκαλλιέργεια και η ελαιοκομία. Μάλιστα, το χωριό φημίζεται για την παραγωγή κρασιού και τσικουδιάς , ενώ στην περιοχή σώζεται τοπωνύμιο «Μοσχάτο», μαρτυρώντας την παραγωγή κρασιού από το παρελθόν. Επισκεφτείτε κάποιο από τα ρακοκάζανα της περιοχής, δείτε από κοντά τον παραδοσιακό τρόπο απόσταξης της τσικουδιάς και ζήστε το «γλέντι» που στήνεται, που περιλαμβάνει παραδοσιακή μουσική, οφτή πατάτα, κρέας ψημένο στα κάρβουνα και φυσικά ρακή!

Οικοτεχνία – Παραδοσιακά Επαγγέλματα

Στην Πυργού, μπορείτε  επίσης να συναντήσετε παραδοσιακά επαγγέλματα όπως αυτό του μαχαιροποιού.

Scroll to Top