Άγιος Μύρων

Ο Άγιος Μύρων είναι χωριό χτισμένο σε θέση, όπου παλαιότερα βρισκόταν η αρχαία πόλη της Ραύκου και πήρε το όνομά του από τον επίσκοπο Μύρωνα, που γεννήθηκε και έδρασε σε αυτή την περιοχή μεταξύ 3ου και 4ου αι. μ.Χ. (250-350μ.Χ.) Στο κέντρο του χωριού και σε σημείο με ανεμπόδιστη θέα βρίσκεται ο ομώνυμος ναός, ο τάφος και τα λείψανα του Αγίου. Περιπλανηθείτε στα γραφικά σοκάκια του χωριού, όπου το παλιό συνυπάρχει αρμονικά με τον καινούργιο, θαυμάστε την πανοραμική θέα και τα δείγματα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής με πιο χαρακτηριστικά το ρολόι στο σχολείο και τις πετρόχτιστες κρήνες, που συνδέονται με μύθους και παραδόσεις του παρελθόντος.

Μην ξεχάσετε να δοκιμάσετε παραδοσιακούς μεζέδες μαζί με τοπικό κρασί ή ρακή στις ταβέρνες ή στα καφενεία του χωριού. Αν αγαπάτε τα γλυκά, αξίζει να επισκεφτείτε τον γυναικείο συνεταιρισμό, από όπου μπορείτε να δοκιμάσετε και να προμηθευτείτε ξεροτήγανα , μουσταλευριά, τυροπιτάκια με γλυκιά μυζήθρα, παξιμάδι και πολλές ακόμα λιχουδιές φτιαγμένες από ντόπια προϊόντα, ακολουθώντας παλιές παραδοσιακές συνταγές.

Μνημεία

  • Μνημείο Μακράκη Ι. Γεωργίου και Μιχαήλ Γ. Χατζάκη. Ηρώα αφιερωμένα στον Γεώργιο Μακράκη και στον Μιχαήλ Χατζάκη, οι οποίοι κατάγονταν από τον Άγιο Μύρωνα και συμμετείχαν σε αρκετούς απελευθερωτικούς αγώνες. 
  • Πνευματικό κέντρο Ενορίας Αγίου Μύρωνα. Αναπαλαιωμένη φάμπρικα, που βρίσκεται στην αυλή της εκκλησίας του Αγίου Μύρωνα, όπου σήμερα στεγάζεται το πνευματικό κέντρο. 
  • Εκθετήριο Ενορίας Αγίου Μύρωνα. Βρίσκεται στην αυλή της εκκλησίας του Αγίου Μύρωνα. Στον χώρο εκτίθενται και εκκλησιαστικά είδη και είδη ευλαβείας, όπως εικόνες, κομποσκοίνια κλπ.
  • Πύλη παλαιού κοιμητηρίου στον Άγιο Μύρωνα,στον Ιερό ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος και του Αγίου Χαραλάμπους. Ο προαύλιος χώρος  φιλοξενεί τις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στο χωριό. 
  • Ενετική πετρόκτιστη πηγή στη συνοικία της «Κάτω Βρύσης».

Μονές – Ναοί

 
  • Άγιος Μύρων. Eίναι κτισμένος στο κέντρο του χωριού. Στο εσωτερικό του ναού βρίσκεται ο τάφος του Αγίου με τα λείψανά του.
  • Ιερός ναός Μεταμορφώσεως του Σωτήρος και του Αγίου Χαραλάμπους  Ανηφορίστε προς τον Ιερό ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος και του Αγίου Χαραλάμπους και θα αντικρύσετε την ιδιαίτερα εντυπωσιακή πύλη του παλαιού κοιμητηρίου.  

Γαστρονομία

Η περιοχή είναι ιδιαίτερα γνωστή για την παραγωγή, τσικουδιάς και κρασιού. Αν θέλετε να δείτε τον παραδοσιακό τρόπο παρασκευής της ρακής, μπορείτε να επισκεφτείτε, μετά από συνεννόηση κάποιο από τα ρακοκάζανα . Επίσης, αξίζει να πάτε στον γυναικείο συνεταιρισμότου χωριού, όπου θα έχετε την ευκαιρία να δοκιμάσετε και να αγοράσετε φημισμένα ξεροτήγανα, γλυκά του κουταλιού, καλιτσούνια και άλλες αμέτρητες λιχουδιές, που φτιάχνονται με αγνά υλικά από γυναίκες του χωριού, ακολουθώντας παραδοσιακές συνταγές.

Scroll to Top