Αγιος Μύρων

line-1-1.jpg

Ο Άγιος Μύρων είναι χωριό χτισμένο σε θέση, όπου παλαιότερα βρισκόταν η αρχαία πόλη της Ραύκου και πήρε το όνομά του από τον επίσκοπο Μύρωνα, που γεννήθηκε και έδρασε σε αυτή την περιοχή μεταξύ 3ου και 4ου αι. μ.Χ. (250-350μ.Χ.) Στο κέντρο του χωριού και σε σημείο με ανεμπόδιστη θέα βρίσκεται ο ομώνυμος ναός, ο τάφος και τα λείψανα του Αγίου. Περιπλανηθείτε στα γραφικά σοκάκια του χωριού, όπου το παλιό συνυπάρχει αρμονικά με τον καινούργιο, θαυμάστε την πανοραμική θέα και τα δείγματα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής με πιο χαρακτηριστικά το ρολόι στο σχολείο και τις πετρόχτιστες κρήνες, που συνδέονται με μύθους και παραδόσεις του παρελθόντος.

Μην ξεχάσετε να δοκιμάσετε παραδοσιακούς μεζέδες μαζί με τοπικό κρασί ή ρακή στις ταβέρνες ή στα καφενεία του χωριού. Αν αγαπάτε τα γλυκά, αξίζει να επισκεφτείτε τον γυναικείο συνεταιρισμό, από όπου μπορείτε να δοκιμάσετε και να προμηθευτείτε ξεροτήγανα , μουσταλευριά τυροπιτάκια με γλυκιά μυζήθρα , παξιμάδι και πολλές ακόμα λιχουδιές φτιαγμένες από ντόπια προϊόντα, ακολουθώντας παλιές παραδοσιακές συνταγές.

Μνημεία

 
Μνημείο Μακράκη Ι. Γεωργίου και Μιχαήλ Γ. Χατζάκη

Ακολουθήστε το κεντρικό λιθόστρωτο δρομάκι του χωριού και θα συναντήσετε την πλατεία με το υπόγειο εκκλησάκι της Αγίας Φωτεινής και τα δύο ηρώα αφιερωμένα στον Γεώργιο Μακράκη και στον Μιχαήλ Χατζάκη, οι οποίοι κατάγονταν από τον Άγιο Μύρωνα και συμμετείχαν σε αρκετούς απελευθερωτικούς αγώνες. Συγκεκριμένα, ο Μακράκης συμμετείχε στους απελευθερωτικούς αγώνες της Κρήτης (1889-1896-1897), στην επανάσταση του Θερίσου (1905) και στον Μακεδονικό Αγώνα (1912), όπου φονεύτηκε στη μάχη της Λιαψίστης το 1912, ενώ ο οπλαρχηγός Μιχαήλ Χατζάκης στους αγώνες του 1895-1897.Συνεχίστε το περπάτημα και λίγο παραπάνω θα συναντήσετε το σπίτι του Καπετάν Μιχαήλ Χατζάκη, το οποίο έχει αναπαλαιωθεί και σώζονται σε καλή κατάσταση τα πελέκια στα παράθυρα του 1ου ορόφου , καθώς και η θήκη για τη σημαία σε σχήμα πέτρινων χεριών.

Πνευματικό κέντρο Ενορίας Αγίου Μύρωνα

Επισκεφτείτε την αναπαλαιωμένη φάμπρικα που βρίσκεται στην αυλή της εκκλησίας του Αγίου Μύρωνα, όπου σήμερα στεγάζεται το πνευματικό κέντρο. Στο εσωτερικό της θα δείτε ένα παλιό πηγάδι, από όπου αντλούσαν στο παρελθόν νερό για το άλεσμα των ελιών, ενώ σώζεται σε άριστη κατάσταση η καμάρα και τα παράθυρα. Ακριβώς έξω βρίσκονται δύο μυλόπετρες , με τις οποίες άλεθαν τον καρπό της ελιάς στο παρελθόν, καθώς και πέτρινες γούρνες, όπου συγκεντρωνόταν το ελαιόλαδο.

Εκθετήριο Ενορίας Αγίου Μύρωνα

Επισκεφτείτε το Εκθετήριο της Ενορίας που βρίσκεται στην αυλή της εκκλησίας του Αγίου Μύρωνα. Στο παρελθόν το κτίριο λειτουργούσε ως ελληνική σχολή, ενώ σήμερα έχει μετατραπεί σε δανειστική βιβλιοθήκη. Στον χώρο εκτίθενται και εκκλησιαστικά είδη και είδη ευλαβείας, όπως εικόνες, κομποσκοίνια κλπ.

Πύλη παλαιού κοιμητηρίου στον Άγιο Μύρωνα

Ανηφορίστε προς τον Ιερό ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος και του Αγίου Χαραλάμπους και θα αντικρύσετε την ιδιαίτερα εντυπωσιακή πύλη του παλαιού κοιμητηρίου. Σύμφωνα με την επιγραφή που βρίσκεται στην είσοδο της εκκλησίας, στις 08/08/1866, ημέρα γιορτής του Αγίου Μύρωνα, σε αυτήν την εκκλησία αγιάστηκε ο Ιερός Λόχος και έγινε η επίσημη έναρξη της επανάστασης στο Μαλεβίζι. Ο προαύλιος χώρος έχει διαμορφωθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να φιλοξενεί τις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στο χωριό. Θαυμάστε την ανεμπόδιστη θέα προς όλες τις κατευθύνσεις και ξεκουραστείτε στη σκιά που διαμορφώνεται από τα πανύψηλα πεύκα.

Ενετική πετρόκτιστη πηγή στη συνοικία της «Κάτω Βρύσης»

Στη συνοικία της «Κάτω Βρύσης», θα βρείτε μία ενετική πετρόχτιστη πηγή.

Μονές – Ναοί

 
Άγιος Μύρων

Ο μεγαλοπρεπής ναός του Αγίου Μύρωνα είναι κτισμένος στο κέντρο του χωριού στη θέση παλαιοχριστιανικής (4ος-7ος αιώνας μ.Χ.) βασιλικής , από την οποία σώζεται η μεγάλη αψίδα του ιερού με το σύνθρονο. Στο εσωτερικό του ναού βρίσκεται ο τάφος του Αγίου με τα λείψανά του.

Στο προαύλιο της εκκλησίας βρίσκεται και το μικρό εκκλησάκι του Αγίου Νεκταρίου, στο εσωτερικό του οποίο φυλάσσεται το ιερό άμφιο του Αγίου. Επισκεφτείτε το αναπαλαιωμένο κτίριο της παλιάς φάμπρικας που λειτουργεί ως Πνευματικό Κέντρο, καθώς και το Εκθετήριο της Ενορίας όπου σήμερα έχει μετατραπεί σε δανειστική βιβλιοθήκη και εκτίθενται είδη χειροτεχνίας και ευλαβείας. (Πατήρ Νικόλαος 6944373497).

Κατεβαίνοντας την πλαγιά του βουνού από τη δυτική πλευρά θα συναντήσετε ένα μικρό σπήλαιο μέσα σε βράχους, όπου ασκήτευσε ο Άγιος. Εκτός, από το πέτρινο κρεβάτι, όπου κοιμήθηκε ο Άγιος Μύρωνας, θα δείτε το Αγίασμα και την απολιθωμένη μορφή του δράκου που συνδέονται με ένα θαύμα του Αγίου, όταν ήταν ιερέας.

Σύμφωνα με την παράδοση, κάποια μέρα ένας δράκος ερχόταν στο χωριό από το βόρειο μέρος με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να αρχίσουν να το εγκαταλείπουν. Ο Άγιος, αφού προσευχήθηκε, το απολίθωσε και οι χριστιανοί γύρισαν στα σπίτια τους, ευχαριστώντας τον Θεό και τον Άγιο. Σήμερα, φαίνεται ακόμη η ουρά του δράκου στο βορειοδυτικό μέρος του χωριού, ενώ το κεφάλι του στο νοτιοδυτικό, ακριβώς μέσα στη σπηλιά που τρέχει το Αγίασμα, το οποίο ανέβλυσε μετά από προσευχή του Αγίου σε περίοδο ανομβρίας και παραμένει έως και σήμερα στην ίδια στάθμη.

Ιερός ναός Μεταμορφώσεως του Σωτήρος και του Αγίου Χαραλάμπους

Ανηφορίστε προς τον Ιερό ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος και του Αγίου Χαραλάμπους και θα αντικρύσετε την ιδιαίτερα εντυπωσιακή πύλη του παλαιού κοιμητηρίου. Σύμφωνα με την επιγραφή που βρίσκεται στην είσοδο της εκκλησίας, στις 08/08/1866, ημέρα γιορτής του Αγίου Μύρωνα, σε αυτήν την εκκλησία αγιάστηκε ο Ιερός Λόχος και έγινε η επίσημη έναρξη της επανάστασης στο Μαλεβίζι. Ο προαύλιος χώρος έχει διαμορφωθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να φιλοξενεί τις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στο χωριό. Θαυμάστε την ανεμπόδιστη θέα προς όλες τις κατευθύνσεις και ξεκουραστείτε στη σκιά που διαμορφώνεται από τα πανύψηλα πεύκα.

Γαστρονομία

Η περιοχή είναι ιδιαίτερα γνωστή για την παραγωγή, τσικουδιάς και κρασιού. Αν θέλετε να δείτε τον παραδοσιακό τρόπο παρασκευής της ρακής, μπορείτε να επισκεφτείτε, μετά από συνεννόηση κάποιο από τα ρακοκάζανα . Επίσης, αξίζει να πάτε στον γυναικείο συνεταιρισμότου χωριού, όπου θα έχετε την ευκαιρία να δοκιμάσετε και να αγοράσετε φημισμένα ξεροτήγανα, γλυκά του κουταλιού, καλιτσούνια και άλλες αμέτρητες λιχουδιές, που φτιάχνονται με αγνά υλικά από γυναίκες του χωριού, ακολουθώντας παραδοσιακές συνταγές.

PHOTO

line

gallery

Scroll to Top
Scroll to Top