Βούτες

Σταματήστε στις Βούτες στον κεντρικό δρόμο και θαυμάστε την οικία Τριγύρη, ένα από τα πιο όμορφα αρχοντικά της υπαίθρου, που κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής είχε μετατραπεί σε διοικητήριο. Περπατήστε στα γραφικά σοκάκια του χωριού, δείτε τις ερειπωμένες πια φάμπρικες και τα πηγάδια και ανηφορίστε προς την Εκκλησία της Παναγίας με την πανέμορφη θέα. Εκεί μπορείτε να χαλαρώσετε στη σκιά των δέντρων, αλλά και να δείτε αντικείμενα πλούσιου λαογραφικού περιεχομένου που φιλοξενούνται στο εκθετήριο της ενορίας. Χαλαρώστε και πιείτε ελληνικό καφέ συνοδευόμενο με γλυκό κεράσι ή περγαμόντο σε ένα από τα καφενεία και δοκιμάστε κολοκυθάκια ή μελιτζάνες τηγανιτές από τα μποστάνια της περιοχής σε κάποια από τις ταβέρνες. Ακολουθήστε τη διαδρομή προς το ξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου και απολαύστε το φαγητό σας στη φύση, χρησιμοποιώντας την υπαίθρια ψησταριά ή τον παραδοσιακό ξυλόφουρνο που βρίσκονται στην αυλή. Στο χωριό διοργανώνονται πανηγύρια με παραδοσιακά φαγητά, άφθονο κρασί και ζωντανή μουσική την παραμονή της Παναγίας (15 Αυγούστου), στη γιορτή του Αγίου Γεωργίου  και την Kαθαρά Δευτέρα. Αν, λοιπόν, βρεθείτε κάποια από αυτές τις ημερομηνίες εκεί, μην παραλείψετε να πάτε!

Μνημεία

  • Εκθετήριο ενορίας Βουτών, αν σας αρέσουν τα παραδοσιακά υφαντά και είστε λάτρεις της λαογραφίας.
  • Οικία Τριγύρη, ένα από τα πιο όμορφα αρχοντικά της υπαίθρου που άνηκε στην οικογένεια του μεγαλοκτηματία και σταφιδέμπορου, Εμμανουήλ Τριγύρη. 

Διαδρομές Φυσικού Κάλλους

  • Διαδρομή φυσικού κάλλους στον Άγιο Γεώργιο· ακολουθήστε το κατηφορικό δρομάκι από την πλατεία του χωριού, περάστε ανάμεσα από τους αμπελώνες και ελαιώνες και θα συναντήσετε το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου. 

Μονές – Ναοί

  • Ναός της Παναγίας. Ανηφορίστε προς την Εκκλησία της Παναγίας με την πανέμορφη θέα.
  • Άγιος Γεώργιος. Ακολουθήστε το κατηφορικό δρομάκι από την πλατεία του χωριού  και θα συναντήσετε το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου.

Γαστρονομία

Εκτός από τους δύο βασικούς πρωταγωνιστές, το ελαιόλαδο και το κρασί, δοκιμάστε παραδοσιακά βουτήματα κανέλας, αμυγδάλου ή κρασιού και προμηθευτείτε παραδοσιακό κρίθινο παξιμάδι ή ψωμί αργής ωρίμανσης με προζύμι από τον φούρνο του χωριού. Απολαύστε το γεύμα σας σε κάποια από τις ταβέρνες και γευτείτε κολοκυθάκια ή μελιτζάνες τηγανιτές από το μποστάνι του ιδιοκτήτη συνοδευόμενα από ντόπιο κρασί.

Οικοτεχνία – Παραδοσιακά Επαγγέλματα

Οι γυναίκες του χωριού υφαίνουν ακόμα και σήμερα σε παραδοσιακό αργαλειό, δημιουργώντας υφαντά με αγάπη και μεράκι. Μάλιστα, διδάσκουν τα νέα κορίτσια, διατηρώντας ζωντανή την παράδοση από το παρελθόν μέχρι και σήμερα. Μέρος της υφαντικής παραγωγής μπορείτε να δείτε, αλλά και να προμηθευτείτε, αν επισκεφτείτε το εκθετήριο της ενορίας, όπου μεταξύ άλλων φιλοξενούνται και κρητικές φορεσιές.

Scroll to Top