Κάτω Ασίτες

line-1-1.jpg

Αν είστε φυσιολάτρες και αγαπάτε την παράδοση, επισκεφτείτε τις κάτω Ασίτες χτισμένες στους πρόποδες του Ψηλορείτη. Περιηγηθείτε στα γραφικά σοκάκια του χωριού, δείτε τα ηρώα που έχουν στηθεί και συναντήστε ανθρώπους που ασκούν μέχρι και σήμερα το επάγγελμα του κωδωνοποιού ή του καλαθοπλέκτη. Εξερευνήστε το πλούσιο φυσικό και μορφολογικό περιβάλλον, περπατήσετε προς το ορειβατικό καταφύγιο «Πρίνος» και επισκεφτείτε κάποιο από τα σπήλαια της περιοχής. Το χωριό, επίσης, φημίζεται για την πλούσια κτηνοτροφική παραγωγή, οπότε μην παραλείψετε να δοκιμάσετε απάκι , λουκάνικο ή την παραδοσιακή πηχτή/τσιλαδιά που παρασκευάζεται από κρέας διατηρημένο στο ζελέ με πολλά καρυκεύματα. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος διοργανώνει κάθε χρόνο παραδοσιακά πανηγύρια, προς τιμήν του Αγίου Γεωργίου (23 Απριλίου & 3 Νοεμβρίου), στη γιορτή του Κλήδονα (24 Ιουνίου) και πολιτιστικές εκδηλώσεις (19 έως 26 Ιουλίου) με αποκορύφωμα το μεγάλο κρητικό γλέντι στη γιορτή της Αγίας Παρασκευής (26 Ιουλίου). Αν, λοιπόν, βρεθείτε στην περιοχή κάποια από αυτές τις ημερομηνίες, μη διστάσετε να διασκεδάσετε με τους ντόπιους, δημιουργώντας αξέχαστες αναμνήσεις!

Μνημεία

 

Ρωμαϊκά λουτρά Σιναΐτας

Κοντά στον οικισμό των Κάτω Ασιτών βρίσκονται λουτρά που ανάγονται στη ρωμαϊκή εποχή (67 π.Χ-330 μ.Χ). Συγκεκριμένα, τα λουτρά βρέθηκαν στην περιοχή «Σιναΐτας», όπου βρισκόταν η αρχαία πόλη Ριζηνία. Για τη δεύτερη βυζαντινή περίοδο (961 -1204 μ.Χ.) δεν υπάρχουν πληροφορίες για το χωριό. Το πιθανότερο είναι ότι κατά τη διάρκεια αυτών των χρόνων, τα ρωμαϊκά λουτρά μετατράπηκαν σε ναό αφιερωμένο στην Αγία Αικατερίνη. Πρόκειται για μια ήρεμη περίοδο, η οποία λήγει με την κατάληψη της Κρήτης από τους Ενετούς το 1204 μ.Χ.

Μουσείο μονής Γοργολαΐνη

Στον χώρο της Μονής του Αγίου Γεωργίου Γοργολαΐνη στεγάζεται επισκέψιμο Ιστορικό-Λαογραφικό Μουσείο.

Διαδρομές Φυσικού Κάλλους

 

Σπήλαιο «Λέστας» και Σπήλαιο «Μέλισσα»

Στον οικισμό των Κάτω Ασιτών υπάρχουν δύο σπήλαια ιδιαιτέρου κάλλους. Το σπήλαιο «Λέστας» στη θέση Μαριάς Αλώνι και το Σπήλαιο «Μέλισσα» πάνω από τη Μονή του Αγίου Γεωργίου Γοργολαΐνη.

Μονές – Ναοί

 

Μονή Γοργολαΐνη

καταπράσινη τοποθεσία με θεόρατα πλατάνια και κυπαρίσσια, δύο από τα οποία έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέα μνημεία της φύσης. Ο ναός, που είναι αφιερωμένος στον Άγιο Γεώργιο, οικοδομήθηκε τον 16ο αι., ενώ στην ίδια περίοδο ανήκει και η ανάγλυφη κρήνη με τον φτερωτό λέοντα που κλάπηκε και αποτελούσε σύμβολο της Δημοκρατίας της Βενετίας. To μοναστήρι επέζησε από καταστροφές κυρίως τα έτη 1821 και 1866, καθώς αποτελούσε ορμητήριο επαναστατών. Το 1848, θα σκοτωθεί εκεί ο οπλαρχηγός Φραγκιάς Μαστραχάς την προτομή του οποίου θα δείτε στον περίβολο της Μονής. Σήμερα, έχουν συντηρηθεί τα παλιά κτίρια και η μονή αποτελεί ένα σπουδαίο προσκύνημα για τους πιστούς. Αφού απολαύσετε τη βόλτα σας στο προαύλιο της εκκλησίας μπορείτε να επισκεφτείτε το Ιστορικό-Λαογραφικό Μουσείο που φιλοξενείται στον ίδιο χώρο.

Ναός Αγίας Παρασκευής

Στο κέντρο του χωριού βρίσκεται ο ιερός ναός της Αγίας Παρασκευής. Πρόκειται για μία μονόκλιτη μικρή βασιλική που χτίστηκε το 1745 και έχει αναπαλαιωθεί, προκειμένου να φανεί η εξαιρετική λιθοδομία της. Πάνω από την κύρια θύρα υπάρχει εντοιχισμένο ένα πέτρινο γλυπτό στο οποίο αναπαρίσταται η Αγία Παρασκευή να κρατά στο ένα χέρι τον Σταυρό και στο άλλο ένα κλαδί φοίνικα, που αποτελεί σημάδι νίκης και αθανασίας. Τέλος, στον ναό τελείται καθημερινά από γυναίκες η ακολουθία της Παρακλήσεως από το 1974 μέχρι σήμερα.

Γαστρονομία

Το μεγαλύτερο μέρος της περιοχής των Ασιτών αποτελείται από ελαιώνες και αμπελώνες, εξάλλου δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι μεταξύ των παραγόμενων προϊόντων της περιοχής ξεχωριστή θέση κατέχει το ελαιόλαδο, οι σταφίδες και το κρασί. Επισκεφτείτε το οινοποιείο της περιοχής, για να εξερευνήσετε τους κρητικούς αμπελώνες και να δοκιμάσετε κρασί. Παράλληλα, μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει η χλωρίδα της περιοχής, όπως φρύγανα, θάμνοι, λεύκες, κυπαρίσσια, βελανιδιές κλπ. που τονώνουν τη χαρακτηριστικά αναπτυγμένη κτηνοτροφία, εξασφαλίζοντας την ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων, όπως αγνά κρέατα, καπνιστό λουκάνικο ή απάκι , μυζήθρα , ανθότυρο κλπ. Επισκεφτείτε τον δραστήριο Γυναικείο Συνεταιρισμό» για να δοκιμάσετε και να προμηθευτείτε διάφορα γλυκά του κουταλιού και αρτοσκευάσματα, όπως καλιτσούνια , σαρικόπιτες , κρίθινο παξιμάδι, ψωμί με προζύμι φτιαγμένα από ντόπια υλικά και αγνό παρθένο ελαιόλαδο χωρίς συντηρητικά.

«Ασιτιανά Εδέσματα»

Επισκεφτείτε τον δραστήριο Γυναικείο Συνεταιρισμό «Ασιτιανά Εδέσματα» που ιδρύθηκε από εφτά γυναίκες του χωριού, έχοντας ως γνώμονα τη διατήρηση της παράδοσης και των συνταγών που τους δίδαξαν οι μαμάδες και οι γιαγιάδες τους. Δοκιμάστε και προμηθευτείτε διάφορα γλυκά του κουταλιού και αρτοσκευάσματα, όπως καλιτσούνια σαρικόπιτες ,κρίθινο παξιμάδι, ψωμί με προζύμι και βουτήματα διαφόρων γεύσεων φτιαγμένα από ντόπια υλικά και αγνό παρθένο ελαιόλαδο χωρίς συντηρητικά που θα σας μείνουν αξέχαστα!!!

Οικοτεχνία – Παραδοσιακά Επαγγέλματα

Στις Ασίτες θα συναντήσετε, επίσης, αρκετά από τα επαγγέλματα του παρελθόντος που τείνουν να εξαφανιστούν στη σύγχρονη εποχή, όπως μαραγκοί, κοσμηματοποιοί, γανωτές (καλαϊτζήδες), κατασκευαστές παραδοσιακών μουσικών οργάνων, κουρείς, υφάντρες, σαπωνοποιοί, τσαγκάρηδες και αγιογράφοι. Θα έχετε την ευκαιρία να δείτε από κοντά τον παραδοσιακό τρόπο άσκησής τους, να συζητήσετε με τους επαγγελματίες και φυσικά να προμηθευτείτε κάτι από αυτά.

PHOTO

line

gallery

Scroll to Top
Scroll to Top