Κάτω Ασίτες

Αν είστε φυσιολάτρες και αγαπάτε την παράδοση, επισκεφτείτε τις Κάτω Ασίτες χτισμένες στους πρόποδες του Ψηλορείτη. Περιηγηθείτε στα γραφικά σοκάκια του χωριού, δείτε τα ηρώα που έχουν στηθεί και συναντήστε ανθρώπους που ασκούν μέχρι και σήμερα το επάγγελμα του κωδωνοποιού ή του καλαθοπλέκτη. Εξερευνήστε το πλούσιο φυσικό και μορφολογικό περιβάλλον, περπατήσετε προς το ορειβατικό καταφύγιο «Πρίνος» και επισκεφτείτε κάποιο από τα σπήλαια της περιοχής. Το χωριό, επίσης, φημίζεται για την πλούσια κτηνοτροφική παραγωγή, οπότε μην παραλείψετε να δοκιμάσετε απάκι , λουκάνικο ή την παραδοσιακή πηχτή/τσιλαδιά που παρασκευάζεται από κρέας διατηρημένο στο ζελέ με πολλά καρυκεύματα. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος διοργανώνει κάθε χρόνο παραδοσιακά πανηγύρια, προς τιμήν του Αγίου Γεωργίου (23 Απριλίου & 3 Νοεμβρίου), στη γιορτή του Κλήδονα (24 Ιουνίου) και πολιτιστικές εκδηλώσεις (19 έως 26 Ιουλίου) με αποκορύφωμα το μεγάλο κρητικό γλέντι στη γιορτή της Αγίας Παρασκευής (26 Ιουλίου). Αν, λοιπόν, βρεθείτε στην περιοχή κάποια από αυτές τις ημερομηνίες, μη διστάσετε να διασκεδάσετε με τους ντόπιους, δημιουργώντας αξέχαστες αναμνήσεις!

Μνημεία

  • Ρωμαϊκά λουτρά Σιναΐτας, κοντά στον οικισμό των Κάτω Ασιτών.  Βρέθηκαν στην περιοχή «Σιναΐτας», όπου βρισκόταν η αρχαία πόλη Ριζηνία.
  • Μουσείο μονής Γοργολαΐνη. Στον χώρο της Μονής του Αγίου Γεωργίου Γοργολαΐνη στεγάζεται επισκέψιμο Ιστορικό-Λαογραφικό Μουσείο.

Διαδρομές Φυσικού Κάλλους

  • Σπήλαιο «Λέστας» στη θέση Μαριάς Αλώνι 
  • Σπήλαιο «Μέλισσα» πάνω από τη Μονή του Αγίου Γεωργίου Γοργολαΐνη.

Μονές – Ναοί

  • Μονή Γοργολαΐνη.  Ο ναός είναι αφιερωμένος στον Άγιο Γεώργιο και οικοδομήθηκε τον 16ο αι.  Το Ιστορικό-Λαογραφικό Μουσείο  φιλοξενείται στον ίδιο χώρο.
  • Ναός Αγίας Παρασκευής, ο οποίος  βρίσκεται στο κέντρο του χωριού. Πρόκειται για μία μονόκλιτη μικρή βασιλική που χτίστηκε το 1745 και έχει αναπαλαιωθεί.

Γαστρονομία

Το μεγαλύτερο μέρος της περιοχής των Ασιτών αποτελείται από ελαιώνες και αμπελώνες, εξάλλου δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι μεταξύ των παραγόμενων προϊόντων της περιοχής ξεχωριστή θέση κατέχει το ελαιόλαδο, οι σταφίδες και το κρασί. Επισκεφτείτε το οινοποιείο της περιοχής, για να εξερευνήσετε τους κρητικούς αμπελώνες και να δοκιμάσετε κρασί. Παράλληλα, μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει η χλωρίδα της περιοχής, όπως φρύγανα, θάμνοι, λεύκες, κυπαρίσσια, βελανιδιές κλπ. που τονώνουν τη χαρακτηριστικά αναπτυγμένη κτηνοτροφία, εξασφαλίζοντας την ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων, όπως αγνά κρέατα, καπνιστό λουκάνικο ή απάκι , μυζήθρα , ανθότυρο κλπ. 

Γυναικείος Συνεταιρισμός

Επισκεφτείτε τον δραστήριο Γυναικείο Συνεταιρισμό «Ασιτιανά Εδέσματα» που ιδρύθηκε από εφτά γυναίκες του χωριού, έχοντας ως γνώμονα τη διατήρηση της παράδοσης και των συνταγών που τους δίδαξαν οι μαμάδες και οι γιαγιάδες τους. Δοκιμάστε και προμηθευτείτε διάφορα γλυκά του κουταλιού και αρτοσκευάσματα, όπως καλιτσούνια, σαρικόπιτες ,κρίθινο παξιμάδι, ψωμί με προζύμι και βουτήματα διαφόρων γεύσεων φτιαγμένα από ντόπια υλικά και αγνό παρθένο ελαιόλαδο χωρίς συντηρητικά που θα σας μείνουν αξέχαστα!!!

Οικοτεχνία – Παραδοσιακά Επαγγέλματα

Στις Ασίτες θα συναντήσετε, επίσης, αρκετά από τα επαγγέλματα του παρελθόντος που τείνουν να εξαφανιστούν στη σύγχρονη εποχή, όπως μαραγκοί, κοσμηματοποιοί, γανωτές (καλαϊτζήδες), κατασκευαστές παραδοσιακών μουσικών οργάνων, κουρείς, υφάντρες, σαπωνοποιοί, τσαγκάρηδες και αγιογράφοι. Θα έχετε την ευκαιρία να δείτε από κοντά τον παραδοσιακό τρόπο άσκησής τους, να συζητήσετε με τους επαγγελματίες και φυσικά να προμηθευτείτε κάτι από αυτά.

Scroll to Top