Προφήτης Ηλίας

line-1-1.jpg

Επισκεφτείτε τον Προφήτη Ηλία, χτισμένο στους πρόποδες του υψώματος Ρόκκα, ένα χωριό που επιλέχθηκε για να ανοικοδομηθεί η «πρωτεύουσα» της Κρήτης μετά την ανακατάληψη του νησιού από τους Βυζαντινούς το 961. Ανηφορίστε προς το φρούριο, Κανλί Καστέλι (Ματωμένο Φρούριο) που πήρε το όνομά του από την αιματοχυσία των Τούρκων στην περιοχή από τους Ενετοκρητικούς (1647). Περιηγηθείτε στα σοκάκια του χωριού, δείτε την ομώνυμη εκκλησία, δροσιστείτε στη Μικρή Φοντάνα και απολαύστε τον καφέ σας ή δοκιμάστε παραδοσιακούς μεζέδες σε κάποιο από τα καφενεία ή ουζερί. Αν βρεθείτε στις 19 ή 20 Ιουλίου στην περιοχή, μην παραλείψτε να πάτε στο πανηγύρι που διοργανώνεται προς τιμή του Προφήτη Ηλία! Θα έχετε την ευκαιρία να δοκιμάσετε κρέας ψημένο στα κάρβουνα συνοδευόμενο από τοπικό κρασί, να ακούσετε κρητική μουσική και φυσικά να χορέψετε!

ΜΝΗΜΕΙΑ

 
Οικία κληρονόμων Μαρίας Μοχοπιδάκη-Ξυδάκη

Επισκεφτείτε την οικία της Μαρίας Μοσχαπιδάκη-Ξυδάκη που έχει χαρακτηριστεί ως έργο τέχνης και είναι το μοναδικό στην περιοχή που διαθέτει μορφολογικά στοιχεία αστικής οικίας, αλλά και αρχιτεκτονικές λύσεις που ανταποκρίνονται στις ανάγκες μιας αγροτικής κατοικίας. Το σπίτι κτίστηκε το 1908, διαθέτει ισόγειο και όροφο, ενώ η είσοδος στην αυλή γίνεται από ένα χαρακτηριστικό πέρασμα φτιαγμένο από πελεκητές πέτρες. Περνώντας μέσα από την αυλή, όπου υπάρχει ακόμα το πηγάδι, θα βρεθείτε στους ισόγειους αποθηκευτικούς χώρους (αποθήκες τροφίμων, λαδιού, κρασιού, πατητήρι και ξύλινα πατάρια για τον ύπνο των «φαμέγιων»). Τέλος, εσωτερική ξύλινη σκάλα ενώνει τις αποθήκες με τον όροφο, όπου υπάρχουν οι κύριοι χώροι παραμονής της οικογένειας.

Μικρή Φοντάνα

Επισκεφτείτε στον οικισμό του Προφήτη Ηλία τη Μικρή Φοντάνα. Πρόκειται για μια παλιά κρήνη δίπλα στην οποία υπάρχει πλυσταριό που θα σας θυμίσει τον τρόπο που γίνονταν οι οικιακές εργασίες στο παρελθόν. Οι κάτοικοι συνήθιζαν να μεταφέρουν με τις στάμνες το νερό από τη βρύση για τις ανάγκες του νοικοκυριού τους, ενώ οι γυναίκες πήγαιναν και έπλεναν εκεί τα ρούχα τους, δίνοντας στη διαδικασία του πλυσίματος και κοινωνική διάσταση.

Φρούριο Τεμένους ή Ρόκκα ή Κάστρο Νικηφόρου Φωκά ή Κανλί Καστέλι

Ανηφορίστε προς το δίκορφο ύψωμα Ρόκκα νότια από τον Προφήτη Ηλία, απολαύστε την εντυπωσιακή θέα προς όλες τις κατευθύνσεις και θα καταλάβετε τον λόγο που ο στρατηγός Νικηφόρος Φωκάς διάλεξε να στήσει εδώ πάνω τη βυζαντινή πρωτεύουσα του νησιού! Σύμφωνα με τις αρχαιολογικές έρευνες του Σπ. Μαρινάτου, εκεί βρισκόταν η αρχαία πόλη Λύκαστος, από όπου, σύμφωνα με τον Όμηρο, στάλθηκαν παλικάρια για να πολεμήσουν τους Τρώες στο πλευρό των Ελλήνων. Αυτό το μέρος διάλεξε ο Νικηφόρος Φωκάς, όταν το 961 θέλησε να στρέψει τον λαό μακριά από τα παράλια, επειδή φοβόταν μήπως οι Άραβες που μόλις είχε κατατροπώσει γυρίσουν και επιτεθούν στον χριστιανικό πληθυσμό. Αργότερα, οι Βενετοί συντήρησαν και χρησιμοποίησαν το κάστρο του Τεμένους ιδιαίτερα, όταν άρχισε να εμφανίζεται ο κίνδυνος των Τούρκων από τον 15ο αιώνα κι μετά. Στα χρόνια της Τουρκοκρατίας, όποτε οι κάτοικοι θέλησαν να σηκώσουν κεφάλι κατά των Τούρκων, παραφύλαγαν τον Πύργο στην κορφή της Ρόκας για τον ξαφνικό ερχομό των εχθρών. Σήμερα, η Ρόκα ρίχνει τη σκιά της στον Προφήτη Ηλία κι η μορφή του Νικηφόρου πλανιέται σαν μνήμη, για να μην ξεχαστεί πως ένας ικανός βυζαντινός άρχοντας, στρατηγός, και κατοπινός αυτοκράτορας πάλεψε και κέρδισε τη μάχη της αξιοπρέπειας απέναντι στην υποδούλωση, της ελευθερίας απέναντι στην υποτέλεια, της τιμής απέναντι στην αρπαχτική συμπεριφορά των πειρατών.

Αρχαιολογικός χώρος της Λυκάστου

2 χλμ. μακριά από το Κανλί Καστέλι, βρίσκεται μινωικός οικισμός και πιθανόν ακρόπολη. Ο αρχαιολόγος, Σπυρίδων Μαρινάτος αποκάλυψε κατάλοιπα μινωικού οικισμού με ενδείξεις ανακτορικού κτίσματος. Η μελέτη των κινητών ευρημάτων και των οικοδομικών λειψάνων τον ώθησε να διατυπώσει την άποψη ότι ο οικισμός άκμασε από την αρχή της μεσομινωικής εποχής (2100/2000π.Χ.) έως και τα υστερομινωικά χρόνια (1400-1100 π.Χ.). Η περιοχή ερευνήθηκε αργότερα από τον Γιάννη Σακελλαράκη και την Έφη Σαπουνά-Σακελλαράκη, οι οποίοι κατέληξαν σε ανάλογα συμπεράσματα. Συγκεκριμένα, διαπίστωσαν ότι ο οικισμός διαθέτει ισχυρό μεσομινωικό και υστερομινωικό τοίχο με «πρόπυλο» στο νότιο τμήμα, μεσομινωικό «ιερό» με πεσσό, «ιερά οικία» με πελεκητούς λίθους, αγωγό και σκάλα. Σε όλους τους χώρους βρέθηκαν σημαντικά ευρήματα, όπως κωδωνόσχημα ειδώλια τα οποία δικαιολογούν την υπόθεση αναφορικά με την ύπαρξη ιερού στον χώρο και την πιθανή παρουσία της αρχαίας Λυκάστου. Σήμερα, εκτός από τα διάσπαρτα όστρακα δεν υπάρχει κάτι άλλο που να θυμίζει την αρχαία πόλη, μπορείτε όμως να θαυμάσετε το υπέροχο φυσικό τοπίο και να συνεχίσετε προς το κάστρο του Τεμένους.

ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΚΑΛΛΟΥΣ
 
Το σπήλαιο του «Διάκου τα κελιά»

Επισκεφτείτε βορειοανατολικά του Προφήτη Ηλία, κοντά στον αρχαιολογικό χώρο της Βιτσίλας το σπήλαιο του «Διάκου τα κελιά» μέσα στο οποίο βρέθηκαν όστρακα της μεσομινωικής περιόδου (2100/2000-1600 π.Χ.). Το σπήλαιο βρίσκεται σε υψόμετρο 300 μ., κάτω από έναν βράχο, το περίγραμμα του οποίου έχει σχήμα προσώπου. Αξίζει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο σπήλαιο αποτελεί ιδανικό μέρος για τη διαβίωση και την αναπαραγωγή ενός θηλαστικού που συναντάται μόνο στην Κρήτη, του Αρκάλου.

Φαράγγι στον Προφήτη Ηλία

Επισκεφτείτε το φαράγγι στον Προφήτη Ηλία, που αποτελεί σημείο εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς. Το φαράγγι είναι πλούσιο σε απολιθώματα και διασχίζεται από τον ποταμό, διαμορφώνοντας ένα φυσικό σύνορο ανάμεσα στην περιοχή του Τεμένους και στην περιοχή της Παλιανής. Θα πρέπει, ωστόσο, να γνωρίζετε ότι το φαράγγι προσβάσιμο μόνο με αυτοκίνητο 4Χ4.

ΜΟΝΕΣ-ΝΑΟΙ

 
Προφήτης Ηλίας

Επισκεφτείτε τον κεντρικό ναό του Προφήτη Ηλία και της Παναγίας Ευαγγελισμού που κτίστηκε το 1887, από τον οποίο πήρε το χωριό το όνομά του.

Παναγία Καρδιώτισσα

Ανηφορίστε προς τη θέση Ξερή Καρά, λίγο έξω από τον οικισμό του Προφήτη Ηλία και θα συναντήσετε τα ερείπια ενός σημαντικού ναΐσκου που χρονολογείται στην ενετική περίοδο (1204-16ος αι.). Το εκκλησάκι της Παναγίας της Καρδιώτισσας χτίστηκε το 1976 σε μία σπηλαιώδη κοιλότητα, όπου στο παρελθόν βρισκόταν τάφος αρχαιότερης εποχής.

Παναγιά στη θέση «Κακή σκάλα»

Κατευθυνθείτε βορειοδυτικά του οικισμού, περπατήστε σε κατάφυτα μονοπάτια και ανηφορίστε προς τον ναό της Παναγίας–Ζωοδόχου Πηγής. Η εκκλησία έχει χτιστεί σε σημείο, όπου παλαιότερα υπήρχε λατρευτικό σπήλαιο και διατηρείται σε πολύ καλή κατάσταση. Στον προαύλιο χώρο υπάρχουν υπαίθρια παγκάκια, όπου μπορείτε να χαλαρώσετε από την πεζοπορία, απολαμβάνοντας την ανεμπόδιστη θέα!!!

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Η περιοχή φημίζεται για την παραγωγή ελαιολάδου και κρασιού γι’ αυτό μην παραλείψετε να επισκεφτείτε το οινοποιείο της περιοχής που βρίσκεται σε μικρή απόσταση από τον μινωικό οικισμό Βαθύπετρο, εκεί όπου βρέθηκε το αρχαιότερο πατητήρι (4.000 χρόνια) της μινωικής Κρήτης. Ενδιαφέρουσα είναι και η επίσκεψη στο εργοστάσιο τυποποίησης ελαιολάδου της περιοχής, όπου θα δείτε τις διαδικασίες παραγωγής του ελαιολάδου, ενός από τους γαστρονομικούς θησαυρούς της Κρήτης.

ΟΙΚΟΤΕΧΝΙΑ-ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ

Στον Προφήτη Ηλία θα έχετε την ευκαιρία να δείτε από κοντά τον κ. Γιάννη να ασκεί μέχρι και σήμερα το επάγγελμα του τσαγκάρη, που τείνει να εξαφανιστεί στη σύγχρονη εποχή.

PHOTO

line

gallery

Scroll to Top
Scroll to Top