Κυπαρίσσι

Ανηφορίστε στο χωριό Κυπαρίσσι με την υπέροχη θέα προς τον Προφήτη Ηλία και τον καταπράσινο κάμπο. Περιηγηθείτε στα σοκάκια του και αφήστε τη φαντασία σας να ταξιδέψει στο παρελθόν. Ξεκουραστείτε στην ταβέρνα του χωριού και δοκιμάστε παραδοσιακά πιάτα, όπως οφτό αρνί, πατάτες τηγανιτές στην παραστιά ή βραστό κρέας με πιλάφι συνοδευόμενα με καλό κρασί κατευθείαν από το βαρέλι του ιδιοκτήτη. Στο χωριό διοργανώνονται κάθε καλοκαίρι αξιόλογες πολιτιστικές εκδηλώσεις στο Θέατρο των Αγρών, αλλά και μεγάλο πανηγύρι στις 26 & 27 Ιουλίου με αφορμή τον εορτασμό του πολιούχου Αγίου Παντελεήμονα.

Μονές – Ναοί

 
Άγιος Γεώργιος Καημένος

Περπατήστε προς τη θέση Καημένου ανάμεσα σε ελαιώνες και αμπελώνες μέχρι να φτάσετε στο εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου. Σύμφωνα με μια τοπική παράδοση, μια νύχτα μπήκε στο χωριό ένας Τούρκος, έπιασε μια χριστιανή και τη βίασε. Εκείνη τον καταράστηκε να γίνει μαύρος σαν την ψυχή της. Τότε, ο Τούρκος στάθηκε στη χαρουπιά του Αγίου Γεωργίου να πιει νερό, όμως δεν πρόλαβε να κάτσει και έπεσε κεραυνός και τον έκαψε. Έτσι από τότε αυτή η περιοχή λέγεται στου Καημένου.

Γαστρονομία

 

Οι κάτοικοι ασχολούνται κυρίως με την ελαιοκομία, την αμπελοκαλλιέργεια, τη μελισσοκομία και την καλλιέργεια των οπωροκηπευτικών. Αν βρεθείτε στην περιοχή την περίοδο απόσταξης της ρακής, οπωσδήποτε να επισκεφτείτε κάποιο από τα τέσσερα φημισμένα ρακοκάζανα, που λειτουργούν στο χωριό και συγκεντρώνουν επισκέπτες απ’ όλη την περιοχή. Εκεί θα δείτε από κοντά τον παραδοσιακό τρόπο παρασκευής της ρακής και θα διασκεδάσετε παρέα με ντόπιους. Μην παραλείψετε να πάτε στο αγρόκτημα του χωριού, όπου δύο ξαδέρφια, αποφάσισαν να καλλιεργήσουν τα οικογενειακά κτήματα με αγάπη και σεβασμό στις παραδόσεις, ώστε να προσφέρουν παραδοσιακά κρητικά βότανα υψηλής ποιότητας και ξεχωριστής γεύσης. Εκεί θα έχετε την ευκαιρία να προμηθευτείτε όλα τα ευρέως γνωστά βότανα της Κρήτης, όπως ρίγανη, θυμάρι, δίκταμο, φασκόμηλο κλπ., αλλά και πιο σπάνια, όπως η μαλοτήρα.

 

Scroll to Top