Κεράσια

line-1-1.jpg

Περιηγηθείτε στα λιθόστρωτα σοκάκια του χωριού, μυρίστε τα ανθισμένα λουλούδια στις αυλές των σπιτιών, δείτε το πηγάδι, από το οποίο οι κάτοικοι αντλούσαν στο παρελθόν το νερό και ανηφορίστε προς την εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής και το αναπαλαιωμένο κτίριο του παλιού δημοτικού σχολείου με την υπέροχη θέα, όπου βρίσκεται το μνημείο του καπετάν Βλαχάκη Χαράλαμπου. Χαλαρώστε στο καφενείο στην κεντρική πλατεία του χωριού και ζητήστε από την κ. Ελένη να σας ετοιμάσει παραδοσιακούς μεζέδες, όπως σφουγγάτο με πατάτες, τυρόπιτες με μέλι, ντάκο με ντομάτα, γεμιστά, ντολμαδάκια ή μουσακά (κατόπιν συνεννόησης). Συνεχίστε την περιήγησή σας στην περιοχή, ακολουθώντας τη διαδρομή προς το εκκλησάκι της Παναγίας της Φανερωμένης στο Κερασανό φαράγγι. Μην παραλείψετε να πάτε στην εκδήλωση «Φεγγαροβραδιά» στην πανσέληνο του Αυγούστου ή στο τοπικό πανηγύρι για τη γιορτή του Αγίου Σίλα το τελευταίο Σάββατο του Ιουλίου και απολαύστε ένα παραδοσιακό κρητικό γλέντι.

ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΚΑΛΛΟΥΣ

 
Κερασανό φαράγγι

Ακολουθήστε την εντυπωσιακή παραποτάμια διαδρομή στο Κερασανό φαράγγι που ξεκινά από το εκκλησάκι της Παναγίας τη Φανερωμένης και καταλήγει στις Άνω Ασίτες. Το φαράγγι είναι μήκους 2 χλμ., αποτελεί τμήμα του Ευρωπαϊκού μονοπατιού Ε4 και ξεχωρίζει για την πυκνή του βλάστηση και τους καταρράκτες που σχηματίζονται. Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά μήκος της διαδρομής δεν υπάρχει διαμορφωμένο μονοπάτι και στα στενά σημεία ίσως χρειαστεί να περάσετε από το πλάι, προκειμένου να αποφύγετε το νερό.

ΜΟΝΕΣ-ΝΑΟΙ

 
Παναγία Φανερωμένη

Επισκεφτείτε την εκκλησία της Παναγίας της Φανερωμένης που βρίσκεται κοντά στο Κερασανό φαράγγι. Η θέα προς τις κατάφυτες κοιλάδες πραγματικά θα σας εντυπωσιάσουν, ενώ στον περίβολο της εκκλησίας υπάρχουν πέτρινα τραπέζια και παγκάκια, όπου μπορείτε να χαλαρώσετε. Ο ναός είναι κτισμένος στα ερείπια παλαιότερου (1914) και έχει δύο κλίτη αφιερωμένα στην Παναγία και στον Άγιο Αντώνιο. Μάλιστα, σε αυτήν την εκκλησία βρήκαν καταφύγιο οι κάτοικοι των Κερασιών κατά τη διάρκεια βομβαρδισμών από τους Γερμανούς εναντίον βρετανικών στόχων το 1941. Η εκκλησία γιορτάζει την Τρίτη του Πάσχα, ενώ κάθε χρόνο γίνεται νυχτερινή λειτουργία στις 10 Αυγούστου με την πραγματοποίηση ολόκληρου του μυστηρίου στο προαύλιό της. Στη βόρεια πλευρά της, στην αποκαλούμενη θέση «Καβάκι» βρίσκεται κρήνη με αγιογραφίες, η οποία στο παρελθόν χρησιμοποιούταν από τους μοναχούς για το πότισμα των καλλιεργειών τους.

Ναός Αγίου Σίλα

Ακολουθήστε τη μαγευτική διαδρομή προς τον ναό του Αγίου Σίλα που δεσπόζει σε έναν λόφο νότια του οικισμού. Ο ναός χτίστηκε το 1970 και σύμφωνα με την παράδοση, σε απόσταση περίπου 100 μ. ανατολικά από το σημερινό ναό, υπήρχε παλαιότερη εκκλησία χτισμένη μέσα σε σπηλιά με αγίασμα.

Ναός Αγίου Γεωργίου

Επισκεφτείτε την κεντρική εκκλησία του χωριού κοντά στην πλατεία, που είναι αφιερωμένη στον Άγιο Γεώργιο. Η ημερομηνία ανέγερσής της δεν είναι γνωστή, ωστόσο η πρώτη μνεία γίνεται σε οθωμανικό έγγραφο του 1745.

Ναός Ζωοδόχου Πηγής

Ανηφορίστε στην εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής στην κορυφή του χωριού και θα μείνετε πραγματικά άφωνοι από την υπέροχη θέα. Η εκκλησία έχει κτιστεί στη θέση παλαιότερης ομώνυμης και διαθέτει υπέροχη αυλή, όπου μπορείτε να χαλαρώσετε. Θεμελιώθηκε το 1913, αλλά οι εργασίες διακόπηκαν λόγω του β’ παγκοσμίου πολέμου και συνεχίστηκαν το 1946.Το 1949 αποπερατώθηκε και έγινε η πρώτη λειτουργία χωρίς να υπάρχει ακόμα τέμπλο. Η ενθρόνισή της έγινε τον Νοέμβριο του 1961 και γιορτάζει την Παρασκευή του Πάσχα.

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Οι κάτοικοι του χωριού ασχολούνται με τη γεωργία και κατά κύριο λόγο με την αμπελοκαλλιέργεια, την ελαιοκομία και την καλλιέργεια οπωροκηπευτικών. Επισκεφτείτε κάποιο από τα ρακοκάζανα της περιοχής για να δοκιμάσετε και να δείτε από κοντά πώς παρασκευάζεται η τσικουδιά. Περιηγηθείτε στους αμπελώνες του οινοποιείου που βρίσκεται κοντά στο χωριό και δείτε από κοντά τη διαδικασία παραγωγής του κρασιού, απολαμβάνοντας ταυτόχρονα όσα ποτήρια επιθυμείτε!!!

ΟΙΚΟΤΕΧΝΙΑ-ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κερασών «Η Φανερωμένη» διοργανώνει ποικίλες δράσεις αναβίωσης παλαιών εθίμων. Ανάμεσα σε αυτές ξεχωρίζει η παρασκευή λαδοσάπουνου. Στο παρελθόν, το σαπούνι κατασκευάζονταν με σαπουνόπετρα και λάδι ή ζωικό λίπος. Η διαδικασία ξεκινούσε με το βράσιμο του λαδιού και της σαπουνόπετρας. Πάνω στο υγρό ακόμη σαπούνι, έβαζαν δύο ξύλα σε σχήμα σταυρού για το καλό και μόλις κρύωνε, το έκοβαν σε τεμάχια και το έβαζαν πάνω σε σανίδες για να ξεραθεί. Τέλος, το τοποθετούσαν σε σκιερό μέρος για να μη λιώνει από τη ζέστη.

PHOTO

line

gallery

Scroll to Top
Scroll to Top