Κεράσια

Περιηγηθείτε στα λιθόστρωτα σοκάκια του χωριού, μυρίστε τα ανθισμένα λουλούδια στις αυλές των σπιτιών, δείτε το πηγάδι, από το οποίο οι κάτοικοι αντλούσαν στο παρελθόν το νερό και ανηφορίστε προς την εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής και το αναπαλαιωμένο κτίριο του παλιού δημοτικού σχολείου με την υπέροχη θέα, όπου βρίσκεται το μνημείο του καπετάν Βλαχάκη Χαράλαμπου. Χαλαρώστε στο καφενείο στην κεντρική πλατεία του χωριού με παραδοσιακούς μεζέδες, όπως σφουγγάτο με πατάτες, τυρόπιτες με μέλι, ντάκο με ντομάτα, γεμιστά, ντολμαδάκια ή μουσακά. Συνεχίστε την περιήγησή σας στην περιοχή, ακολουθώντας τη διαδρομή προς το εκκλησάκι της Παναγίας της Φανερωμένης στο Κερασανό φαράγγι. Μην παραλείψετε να πάτε στην εκδήλωση «Φεγγαροβραδιά» στην πανσέληνο του Αυγούστου ή στο τοπικό πανηγύρι για τη γιορτή του Αγίου Σίλα το τελευταίο Σάββατο του Ιουλίου και απολαύστε ένα παραδοσιακό κρητικό γλέντι.

Διαδρομές Φυσικού Κάλλους

  • Κερασανό φαράγγι. Είναι μήκους 2 χλμ., αποτελεί τμήμα του Ευρωπαϊκού μονοπατιού Ε4 και ξεχωρίζει για την πυκνή του βλάστηση και τους καταρράκτες που σχηματίζονται.

Μονές – Ναοί

  • Παναγία Φανερωμένη. Βρίσκεται κοντά στο Κερασανό φαράγγι.  Ο ναός είναι κτισμένος στα ερείπια παλαιότερου (1914) και έχει δύο κλίτη αφιερωμένα στην Παναγία και στον Άγιο Αντώνιο. Εκεί βρήκαν καταφύγιο οι κάτοικοι των Κερασιών κατά τη διάρκεια βομβαρδισμών από τους Γερμανούς εναντίον βρετανικών στόχων το 1941. 
  • Ναός Αγίου Σίλα. Δεσπόζει σε έναν λόφο νότια του οικισμού και χτίστηκε το 1970.
  • Ναός Αγίου Γεωργίου. Κεντρική εκκλησία του χωριού κοντά στην πλατεία, . Η ημερομηνία ανέγερσής της δεν είναι γνωστή, ωστόσο η πρώτη μνεία γίνεται σε οθωμανικό έγγραφο του 1745.
  • Ναός Ζωοδόχου Πηγής. Στην κορυφή του χωριού με υπέροχη θέα. Η εκκλησία έχει κτιστεί στη θέση παλαιότερης ομώνυμης. Θεμελιώθηκε το 1913, αλλά οι εργασίες διακόπηκαν λόγω του β’ παγκοσμίου πολέμου .Το 1949 αποπερατώθηκε και έγινε η πρώτη λειτουργία χωρίς να υπάρχει ακόμα τέμπλο. 

Γαστρονομία

Οι κάτοικοι του χωριού ασχολούνται με τη γεωργία και κατά κύριο λόγο με την αμπελοκαλλιέργεια, την ελαιοκομία και την καλλιέργεια οπωροκηπευτικών. Επισκεφτείτε κάποιο από τα ρακοκάζανα της περιοχής για να δοκιμάσετε και να δείτε από κοντά πώς παρασκευάζεται η τσικουδιά. Περιηγηθείτε στους αμπελώνες του οινοποιείου που βρίσκεται κοντά στο χωριό και δείτε από κοντά τη διαδικασία παραγωγής του κρασιού.

Οικοτεχνία-Παραδοσιακά Επαγγέλματα

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κερασών «Η Φανερωμένη» διοργανώνει ποικίλες δράσεις αναβίωσης παλαιών εθίμων. Ανάμεσα σε αυτές ξεχωρίζει η παρασκευή λαδοσάπουνου. Στο παρελθόν, το σαπούνι κατασκευάζονταν με σαπουνόπετρα και λάδι ή ζωικό λίπος. Η διαδικασία ξεκινούσε με το βράσιμο του λαδιού και της σαπουνόπετρας. Πάνω στο υγρό ακόμη σαπούνι, έβαζαν δύο ξύλα σε σχήμα σταυρού για το καλό και μόλις κρύωνε, το έκοβαν σε τεμάχια και το έβαζαν πάνω σε σανίδες για να ξεραθεί. Τέλος, το τοποθετούσαν σε σκιερό μέρος για να μη λιώνει από τη ζέστη.

Scroll to Top