Αυγενική

line-1-1.jpg

Ανακαλύψτε την Αυγενική και ζήστε μοναδικές εμπειρίες! Το όνομα του οικισμού δόθηκε την περίοδο της ενετοκρατίας (1204-1669) και προέρχεται από τη λέξη Ευγενική, δηλαδή τον τόπο που κατοικούσαν οι Ευγενείς. Περιηγηθείτε στα γραφικά σοκάκια του χωριού, όπου θα συναντήσετε παραδοσιακά σπίτια και ιστορικές εκκλησίες με βυζαντινές τοιχογραφίες. Συνδυάστε την επίσκεψή σας με τη διαδρομή στο κατάφυτο φαράγγι του Βενεράτου με τους παλιούς νερόμυλους, περπατήστε πάνω σε παλιά γιοφύρια και δροσιστείτε στην Καμαρόβρυση, απολαμβάνοντας τη φύση στο απόγειο της. Αν βρεθείτε στο χωριό την ημέρα εορτασμού του Αγίου Γεωργίου (23 Απριλίου), μη διστάσετε να πάτε στο πανηγύρι που διοργανώνεται μετά το τέλος της λειτουργίας και δοκιμάστε βραστό κρέας με πιλάφι. Επίσης, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο εορτασμός του Κλήδονα (24 Ιουνίου) στην Κάτω Βρύση του χωριού και το παραδοσιακό πανηγύρι (17 Ιουλίου) με αφορμή τον εορτασμό της Αγίας Μαρίνας.

ΜΟΝΕΣ-ΝΑΟΙ

 
Ναός Παναγίας

Επισκεφτείτε τον λιθόχτιστο ναό της Παναγίας της Δρομολάτισσας που βρίσκεται στην είσοδο του χωριού, ο οποίος ανάγεται στον 12οαι. Χαλαρώστε στα παγκάκια του προαύλια χώρου και απολαύστε τη σκιά από τα πεύκα ανάμεσα στους ανθισμένους κήπους. Ακριβώς δίπλα θα δείτε ένα ηρώο αφιερωμένο στη μνήμη όσων πολέμησαν στην επανάσταση του 1897.

Εκκλησία του Αρχάγγελου Μιχαήλ

Ακολουθήστε την καταπράσινη διαδρομή μέχρι τον δίκλιτο ναό του Μιχαήλ Αρχαγγέλου και της Παναγίας που βρίσκεται στο έρημο χωριό Βλαχιανά. Θαυμάστε την αρχιτεκτονική μορφή και τις τοιχογραφίες στο εσωτερικό του που ανάγονται στην ύστερη Παλαιολόγεια περίοδο . Τέλος, στο προαύλιο της εκκλησίας θα δείτε τον τάφο του Ιδρυτή του οικισμού, Γεωργίου Βλάχου, που υπήρξε αγωνιστής στο πλευρό του Δασκαλογιάννη.

Μονή Εσταυρωμένου

Επισκεφτείτε τη Μονή Εσταυρωμένου που βρίσκεται λίγο έξω από την Αυγενική ανάμεσα σε απέραντους αμπελώνες και ελαιώνες. Πρόκειται για μονόκλιτη βασιλική που οικοδομήθηκε της περίοδο της Ενετοκρατίας (1204-1669), οπότε και άκμασε. Δείτε τα ερείπια από τα κελιά των μοναχών στη νότια πλευρά της εκκλησίας, καθώς και τη σωζόμενη βάση πιεστηρίου σταφυλιών στον περίβολο της εκκλησίας, φανερώνοντας την άρρηκτη σχέση της περιοχής με την αμπελοκαλλιέργεια από το παρελθόν. Παρατηρήστε το ξερό πλέον κυπαρίσσι στη στέγη του ναού, το οποίο είχε φυτρώσει μόνο του και διατηρούταν ζωντανό μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του ΄90, οπότε έγιναν οι εργασίας επισκευής της στέγης.

ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΚΑΛΛΟΥΣ

 
Διαδρομή στην Καμαρόβρυση

Περπατήστε πάνω από το παλιό γιοφύρι του Μπεϊράτ Πασά και ακολουθήστε το κατάφυτο μονοπάτι παράλληλα με τον ποταμό που θα σας οδηγήσει στην Καμαρόβρυση. Καθώς προχωράτε θα συναντήσετε στα αριστερά σας ανάμεσα σε πορτοκαλιές τα ερείπια από ένα παλαιό νερόμυλο, από τον οποίο σώζεται σε αρκετά καλή κατάσταση η πόρτα. Συνεχίστε κατά μήκος του μονοπατιού και θα συναντήσετε την Καμαρόβρυση και το πέτρινο γιοφύρι του Μαστρογιώργη Φραγκούλη, όπου μπορείτε να χαλαρώσετε στα πέτρινα παγκάκια κάτω από τη σκιά των δέντρων, απολαμβάνοντας τη φύση. Αν συνεχίσετε, το μονοπάτι θα σας οδηγήσει στο φαράγγι του Βενεράτου, όμως το μονοπάτι είναι αρκετά δύσβατο, καθιστώντας τη διαδρομή δύσκολη.

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Το χωριό είναι ενταγμένο στο ολοκληρωμένο δίκτυο «Δρόμοι του Κρασιού» εξαιτίας της συστηματικής καλλιέργειας ποικιλιών σταφυλιών απ’ τα οποία παράγονται φημισμένα και διεθνώς αναγνωρισμένα είδη κρασιών. Μπορείτε να επισκεφτείτε κάποιο από τα οινοποιεία της περιοχής ή το αποστακτήριο του χωριού και δοκιμάστε ποτά που συνδυάζουν το παραδοσιακό με το σύγχρονο, όπως ρακίτο, ρακόμελο και λικέρ λιμοντσέλο ή μαστιχάς.

ΟΙΚΟΤΕΧΝΙΑ-ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ

Επισκεφτείτε το εργαστήρι αγιογραφίας που βρίσκεται στο χωριό και δείτε από κοντά ή προμηθευτείτε, αν το επιθυμείτε, έργα που απεικονίζουν Αγίους ή θρησκευτικά θέματα.

PHOTO

line

gallery

Scroll to Top
Scroll to Top