Πλατεία Κορνάρου

line

Στο τέλος της κεντρικής αγοράς θα συναντήσετε την Πλατεία Κορνάρου ή «Βαλιδέ Τζαμί» που οφείλει το όνομά της στον σπουδαίο Κρητικό ποιητή, Βιτσέντζο Κορνάρο (1553-16), έναν από τους μεγαλύτερους εκπροσώπους της Κρητικής Αναγέννησης και συγγραφέα του πολύστιχου έμμετρου αφηγηματικού ποιήματος «Ερωτόκριτος».

Την περίοδο της Ενετοκρατίας στον χώρο της πλατείας βρισκόταν ο επιβλητικός Ναός του Σωτήρος (San Salvatore), του τάγματος των Αυγουστινιανών μοναχών που κτίστηκε στο τέλος του 13ου αι. Κατά την τουρκοκρατία μετατράπηκε σε Τζαμί αφιερωμένο στη μητέρα του Σουλτάνου, Βαλιδέ. Αργότερα στον ναό στεγάστηκαν οι πρόσφυγες που κατέφθασαν το 1922 στην Ελλάδα και στη συνέχεια στεγάστηκε το πρώτο γυμνάσιο θηλέων της πόλης μέχρι τη δεκαετία του 1960. Στη βόρεια πλευρά της πλατείας Κορνάρου βρίσκεται η κρήνη Μπέμπο και το τούρκικο σεμπίλι (φιλανθρωπική κρήνη) που χτίστηκε αργότερα. Κατασκευάστηκε μεταξύ των ετών 1552-1554 από τον  καπιτάνο Gian Matteo Bembo, που πρώτος διοχέτευσε πηγαίο νερό μέσω υδραγωγείου στο Χάνδακα για πρώτη φορά. Την περίοδο της δικτατορίας ο ναός κατεδαφίστηκε. Σήμερα, στην Πλατεία έχει κατασκευαστεί ένα σιντριβάνι και ένα χάλκινο γλυπτό που αναπαριστά τον έφιππο Ερωτόκριτο να αποχαιρετά την αγαπημένη του, Αρετούσα.

vertical_line_poi

ΦΑΓΗΤΟ

line

στη γύρω περιοχή

Περπατήστε στην κεντρική αγορά της πόλης ανάμεσα στον κόσμο και θα συναντήσετε παραδοσιακά καφενεία με μεζέδες, εστιατόρια, αλλά και στα κάθετα στενάκια θα βρείτε μαγαζιά που σερβίρουν μαγειρευτά παραδοσιακά φαγητά.

PHOTO

line

gallery

Scroll to Top