Πλατεία 18 Άγγλων

line

Καθώς απολαμβάνετε τον παραλιακό σας περίπατο θα συναντήσετε στη συμβολή της οδού 25ηςΑυγούστου με την παραλιακή λεωφόρο, την Πλατεία των 18 Άγγλων, μία μικρή πλατεία με μεγάλη ιστορία!
Στο Ηράκλειο στα τέλη του 19ου αι. (1898) οι μουσουλμανικοί πληθυσμοί της υπαίθρου συγκεντρώνονταν, αναζητώντας προστασία και δημιουργώντας μια εκρηκτική ατμόσφαιρα στην πόλη. Με αφορμή το διορισμό χριστιανού Διευθυντή στο Τελωνείο και ενώ οι νέοι υπάλληλοι πήγαιναν να αναλάβουν υπηρεσία, εξαγριωμένοι μουσουλμάνοι (βαζιβουζούκοι) επιτέθηκαν, στις 25 Αυγούστου 1898, σ’ αυτούς και στο βρετανικό στρατιωτικό τμήμα που τους συνόδευε. Σύντομα τα επεισόδια εξαπλώθηκαν σε όλη την πόλη και δεκάδες χριστιανοί έπεσαν θύματα του βίαιου αυτού ξεσπάσματος. Ανάμεσά τους συμπεριλαμβάνονταν και 17 Βρετανοί στρατιώτες, καθώς και ο Υποπρόξενος της Βρετανίας Λυσίμαχος Καλοκαιρινός. Η αντίδραση των Μεγάλων Δυνάμεων ήταν άμεση και 17 μουσουλμάνοι εκτελέστηκαν ως πρωταγωνιστές των επεισοδίων. Τα επεισόδια αυτά στάθηκαν η αφορμή για την αλλαγή της πολιτικής κατάστασης στο νησί. Την ίδια ώρα άμεση υπήρξε και η αντίδραση των Μεγάλων Δυνάμεων, 17 μουσουλμάνοι εκτελέστηκαν ως πρωταγωνιστές των επεισοδίων.

vertical_line_poi

ΦΑΓΗΤΟ

line

στη γύρω περιοχή

• Γευτείτε ψάρι ή θαλασσινούς μεζέδες, όπως καλαμαράκια τηγανιτά, μακαρονάδα ή ριζότο θαλασσινών και χταπόδι ψημένο στα κάρβουνα σε κάποια ψαροταβέρνα, απολαμβάνοντας παράλληλα τη μαγευτική θέα προς το κρητικό πέλαγος. (ΘΑΛΑΣΣΙΝΑ)
• Απολαύσετε, επίσης, τον καφέ ή το γλυκό σας στο καφέ που βρίσκεται απέναντι από τα Νεώρια, απολαμβάνοντας τη θέα προς το ενετικό λιμάνι και το μεγαλοπρεπές φρούριο Rocca a mare (Κούλες).

PHOTO

line

gallery

Scroll to Top