Δαφνές

line-1-1.jpg

Επισκεφτείτε τις Δαφνές, ένα χωριό που φημίζεται για την παραγωγή του κρασιού και του ελαιολάδου ήδη από τον 13ο αι. Ακολουθήστε τη διαδρομή προς τον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο, χαλαρώστε στη σκιά του γιγάντιου κρητικού δρυ που βρίσκεται δίπλα και στη συνέχεια επισκεφτείτε μία από τις μεγαλύτερες και ομορφότερες κρήνες της επαρχίας στη θέση Καβούσι. Δροσιστείτε στην πηγή Τσιγκούνη και περάστε το παλιό γιοφύρι που ενώνει τις όχθες του ποταμιού. Ταξιδέψτε στο παρελθόν, γνωρίζοντας έναν από τους τελευταίους πεταλωτές της Κρήτης και δείτε τον από κοντά να ασκεί το επάγγελμά του. Δοκιμάστε το φημισμένο κρασί της περιοχής και συνοδεύστε το με οφτό κρέας ψημένο στον ξυλόφουρνο σε κάποια από τις ταβέρνες της περιοχής. Αν μάλιστα θέλετε να ζήσετε μία ξεχωριστή εμπειρία, επισκεφτείτε κάποιο από τα κοντινά οινοποιεία, δείτε τον τρόπο παραγωγής του κρασιού και αφεθείτε στη γεύση του. Η φημισμένη γιορτή του κρασιού που διοργανώνεται κάθε χρόνο, καθώς και η ετήσια γιορτή των Τριτέκνων στις 17 Σεπτεμβρίου θα πρέπει οπωσδήποτε να συμπεριληφθούν στο πρόγραμμά σας!!!

ΜΝΗΜΕΙΑ

 

Παλιά Βρύση

Περπατήστε προς τη δυτική πλευρά του χωριού, πολύ κοντά στην εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, στην περιοχή Καβούσι, θα συναντήσετε μία από τις πιο όμορφες κρήνες της περιοχής. Είναι κατασκευασμένη από λευκό ασβεστόλιθο και πελεκημένες πέτρες και στο πάνω μέρος της είναι χαραγμένος ένας σταυρός. Διέθετε πλύστρες και εκτός από την κεντρική βρύση είχε και πλευρική για το νερό που περίσσευε. Στο παρελθόν, οι κάτοικοι μετέφεραν με τις στάμνες το νερό από τη βρύση για τις ανάγκες του νοικοκυριού τους, ενώ οι γυναίκες πήγαιναν και έπλεναν εκεί τα ρούχα τους, δίνοντας στη διαδικασία του πλυσίματος και κοινωνική διάσταση.

Κτήμα Βαρούχα Κοκοτού

Ανάμεσα στους απέραντους αμπελώνες και σε ένα πραγματικά μαγευτικό τοπίο, θα συναντήσετε ένα αναπαλαιωμένο αρχοντικό σπίτι. Οι εξωτερικοί του χώροι διαμορφώνονται σε τρία διαφορετικά επίπεδα, προσφέροντας ανεμπόδιστη θέα, ενώ στο εσωτερικό θα έχετε την ευκαιρία να δείτε κελάρι γεμάτο με βαρέλια κρασιού, καθώς και ένα παλιό πετρόχτιστο πατητήρι.

Παραδοσιακό Κτίριο «Αροδαμός»

Επισκεφτείτε το παραδοσιακό κτίριο «Αροδαμός» φτιαγμένο από πέτρα και ξύλο και εναρμονισμένο απόλυτα στο φυσικό περιβάλλον της περιοχής. Στο κτίριο λειτουργεί ταβέρνα που σερβίρει πιάτα βασισμένα σε παραδοσιακές κρητικές συνταγές που συνοδεύονται πάντα με κρασί της περιοχής.

Φάμπρικα

Περιηγηθείτε στα γραφικά σοκάκια του χωριού και επισκεφτείτε το κτίριο της παλιάς Φάμπρικας. Το κτίριο έχει αναπαλαιωθεί και χρησιμοποιείται σήμερα από τον πολιτιστικό σύλλογο του χωριού, διατηρώντας αρκετά στοιχεία από την αρχιτεκτονική του παρελθόντος, όπως καμαρωτές πόρτες και παράθυρα, πέτρινες λεπτομέρειες κλπ.

ΜΟΝΕΣ-ΝΑΟΙ

 

Ναός Αγίας Ζώνης και Αγίου Νικολάου

Επισκεφτείτε στην πλατεία του χωριού τον δίκλιτο παλαιό ναό της Αγίας Ζώνης και του Αγίου Νικολάου, όπου φυλάσσεται τεμάχιο της Τιμίας Ζώνης. Κατά τη διάρκεια της κρητικής επανάστασης (1866-1869), το χωριό λεηλατήθηκε και ο ναός κάηκε. Ο Δαφνιανός τεχνίτης και αρχιτέκτονας, Πέτρος Ι. Χανιωτάκης ανέλαβε τη μεταρρύθμισή του, δημιουργώντας δύο γέφυρες στον νότιο τοίχο και ενώνοντας το κλίτος του Αγίου Νικολάου με αυτό της Αγίας Ζώνης. Θαυμάστε το πανέμορφο πέτρινο τρίλοβο καμπαναριό και τις αντηρίδες στις γωνίες του ενιαίου πλέον ναού που ξεχωρίζουν για την αρχιτεκτονική τους και επισκεφτείτε το λατρευτικό σπήλαιο της Αγίας Άννας που βρίσκεται ακριβώς δίπλα. Σύμφωνα με την τοπική παράδοση, το σπήλαιο επικοινωνούσε παλιά με τον ναό της Τίμιας Ζώνης.

Αγία Άννα

Επισκεφτείτε το σπήλαιο της Αγίας Άννας που βρίσκεται δίπλα στον ναό της Αγίας Ζώνης και του Αγίου Νικολάου στην πλατεία του χωριού. Σύμφωνα με την τοπική παράδοση, στο παρελθόν το λατρευτικό σπήλαιο επικοινωνούσε παλιά με τον ναό της Τίμιας Ζώνης.

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Δοκιμάστε παραδοσιακά πιάτα που έχουν μαγειρευτεί με παρθένο ελαιόλαδο που παράγεται στην περιοχή και ξεχωρίζει σε θρεπτικά στοιχεία και γεύση. Μην παραλείψτε, επίσης, να επισκεφτείτε κάποιο από τα τέσσερα οινοποιεία της περιοχής που επεξεργάζονται τις πλούσιες σοδειές των αμπελώνων, διατηρώντας ζωντανή τη φήμη για την ποιότητα του «δαφνιανού κρασιού» και ζήστε μία μοναδική εμπειρία!

ΟΙΚΟΤΕΧΝΙΑ-ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ

Περιηγηθείτε στα γραφικά σοκάκια του χωριού και ανακαλύψτε παραδοσιακές πτυχές της καθημερινής ζωής που θα σας μεταφέρουν πίσω στον χρόνο! Επισκεφτείτε έναν από τους τελευταίους πεταλωτές  της Κρήτης και δείτε από κοντά πώς κατασκευάζονται και τοποθετούνται τα πέταλα στα άλογα ή στα γαϊδουράκια. Συναντήστε αγιογράφους, σαπωνοποιούς και κατασκευαστές παραδοσιακών οργάνων, ρωτήστε για την τέχνη και τα προϊόντα τους και φυσικά, αν θέλετε, προμηθευτείτε κάτι από αυτά!

 

PHOTO

line

gallery

Scroll to Top
Scroll to Top