Δαφνές

Επισκεφτείτε τις Δαφνές, ένα χωριό που φημίζεται για την παραγωγή του κρασιού και του ελαιολάδου ήδη από τον 13ο αι. Ακολουθήστε τη διαδρομή προς τον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο, χαλαρώστε στη σκιά του γιγάντιου κρητικού δρυ που βρίσκεται δίπλα και στη συνέχεια επισκεφτείτε μία από τις μεγαλύτερες και ομορφότερες κρήνες της επαρχίας στη θέση Καβούσι. Δροσιστείτε στην πηγή Τσιγκούνη και περάστε το παλιό γιοφύρι που ενώνει τις όχθες του ποταμιού. Ταξιδέψτε στο παρελθόν, γνωρίζοντας έναν από τους τελευταίους πεταλωτές της Κρήτης και δείτε τον από κοντά να ασκεί το επάγγελμά του. Δοκιμάστε το φημισμένο κρασί της περιοχής και συνοδεύστε το με οφτό κρέας ψημένο στον ξυλόφουρνο σε κάποια από τις ταβέρνες της περιοχής. Αν μάλιστα θέλετε να ζήσετε μία ξεχωριστή εμπειρία, επισκεφτείτε κάποιο από τα κοντινά οινοποιεία, δείτε τον τρόπο παραγωγής του κρασιού και αφεθείτε στη γεύση του. Η φημισμένη γιορτή του κρασιού που διοργανώνεται κάθε χρόνο, καθώς και η ετήσια γιορτή των Τριτέκνων στις 17 Σεπτεμβρίου θα πρέπει οπωσδήποτε να συμπεριληφθούν στο πρόγραμμά σας!

Μνημεία

  • Παλιά Βρύση. Μία από τις πιο όμορφες κρήνες της περιοχής, κατασκευασμένη από λευκό ασβεστόλιθο και πελεκημένες πέτρες. 
  • Κτήμα Βαρούχα Κοκοτού. Aναπαλαιωμένο αρχοντικό σπίτι, με παλιό πετρόχτιστο πατητήρι.
  • Παραδοσιακό Κτίριο «Αροδαμός», φτιαγμένο από πέτρα και ξύλο.  Στο κτίριο λειτουργεί ταβέρνα που σερβίρει πιάτα βασισμένα σε παραδοσιακές κρητικές συνταγές.
  • Φάμπρικα. Κτίριο που έχει αναπαλαιωθεί και χρησιμοποιείται σήμερα από τον πολιτιστικό σύλλογο του χωριού.

Μονές-Ναοί

  • Ναός Αγίας Ζώνης και Αγίου Νικολάου στην πλατεία του χωριού. Δίκλιτος παλαιός ναός της Αγίας Ζώνης και του Αγίου Νικολάου, όπου φυλάσσεται τεμάχιο της Τιμίας Ζώνης. 
  • Αγία Άννα. Επισκεφτείτε το σπήλαιο της Αγίας Άννας που βρίσκεται δίπλα στον ναό της Αγίας Ζώνης και του Αγίου Νικολάου.

Γαστρονομία

Δοκιμάστε παραδοσιακά πιάτα που έχουν μαγειρευτεί με παρθένο ελαιόλαδο που παράγεται στην περιοχή και ξεχωρίζει σε θρεπτικά στοιχεία και γεύση. Μην παραλείψτε, επίσης, να επισκεφτείτε κάποιο από τα τέσσερα οινοποιεία της περιοχής που επεξεργάζονται τις πλούσιες σοδειές των αμπελώνων, διατηρώντας ζωντανή τη φήμη για την ποιότητα του «δαφνιανού κρασιού» και ζήστε μία μοναδική εμπειρία!

Οικοτεχνία-Παραδοσιακά Επαγγέλματα

Περιηγηθείτε στα γραφικά σοκάκια του χωριού και ανακαλύψτε παραδοσιακές πτυχές της καθημερινής ζωής που θα σας μεταφέρουν πίσω στον χρόνο! Επισκεφτείτε έναν από τους τελευταίους πεταλωτές  της Κρήτης και δείτε από κοντά πώς κατασκευάζονται και τοποθετούνται τα πέταλα στα άλογα ή στα γαϊδουράκια. Συναντήστε αγιογράφους, σαπωνοποιούς και κατασκευαστές παραδοσιακών οργάνων, ρωτήστε για την τέχνη και τα προϊόντα τους και φυσικά, αν θέλετε, προμηθευτείτε κάτι από αυτά!

Scroll to Top