Σίβα

Περιηγηθείτε στα στενά σοκάκια, μυρίστε τα ανθισμένα λουλούδια στις αυλές των σπιτιών και θαυμάστε καλαίσθητα κτίρια που παρουσιάζουν μεγάλο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον, όπως η βυζαντινή εκκλησία της Αγίας Παρασκευής. Χαλαρώστε για λίγο στο διπλανό πάρκο και αφουγκραστείτε τους ήχους της φύσης. Δροσιστείτε σε κάποια από τις πέτρινες βρύσες του χωριού, από όπου στο παρελθόν προμηθεύονταν το νερό για το σπίτι ή έπλεναν τα ρούχα τους οι νοικοκυρές. Αξίζει να επισκεφτείτε ένα από τα ρακοκάζανα της περιοχής για να δείτε από κοντά τον παραδοσιακό τρόπο απόσταξης της ρακής και να διασκεδάσετε παρέα με ντόπιους. Επιπλέον, ο πολιτιστικός σύλλογος διοργανώνει μεγάλο παραδοσιακό πανηγύρι για τον εορτασμό της Αγίας Παρασκευής στις 26 Ιουλίου και στη γιορτή του Κλήδονα στις 24 Ιουνίου με διαγωνισμό παραδοσιακού φαγητού.

Μνημεία

 
  • Θαλαμοειδής τάφος  υστερομινωικής ΙΙΙ περιόδου (1400-1100 π.Χ.) Βρέθηκε στη δυτική πλευρά του χωριού  το 1941 και τεκμηριώνει ότι η περιοχή κατοικούταν από την προϊστορική περίοδο. 
  • Πάνω Βρύση, στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας της Αγίας Παρασκευής, η οποία κατασκευάστηκε το 1934 με σκοπό να τροφοδοτήσει τις δύο πλευρικές κρήνες. 
  • Κάτω Βρύση. Εκτός από την κρήνη θα δείτε τις σκάφες και το πλυσταριό που θα σας θυμίσουν τον τρόπο που γίνονταν οι οικιακές εργασίες στο παρελθόν. 
  • Οικία Κοκορδούλη. Βρίσκεται στο κέντρο του οικισμού και  αποτελεί τυπικό δείγμα αρχιτεκτονικής του 19ου και των αρχών του 20ου αιώνα· πάνω του είναι χαραγμένη η ημερομηνία ανέγερσής του (1822). 
  • Οικία Eμμ. Λυδακάκη. Εντυπωσιακό κτίριο με νεοκλασικές επιρροές. Δυστυχώς, μεγάλο μέρος του έχει καταστραφεί.

Μονές -Ναοί

  • Αγία Παρασκευή. Με την είσοδό σας στο χωριό θα συναντήσετε τον πετρόχτιστο ναό της Αγίας Παρασκευής που αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα μνημεία των πρώτων αιώνων της Ενετοκρατίας (1204-1669). 
  • Άγιος Γεώργιος και Ζωοδόχος Πηγή. Ο ναός εγκαινιάστηκε στις 21 Απριλίου 1885. Στον προαύλιο χώρο βρίσκεται ο τάφος και μνημείο αφιερωμένο στον Ιωάννη Αϊνικολιώτη (1834-1930) που υπήρξε οπλαρχηγός Μονοφατσίου.

Γαστρονομία

 

Στη Σίβα η κύρια ενασχόληση των κατοίκων αποτελεί η αμπελοκαλλιέργεια, η ελαιοκομία και τα οπωροκηπευτικά. Επισκεφτείτε κάποιο από τα ρακοκάζανα της περιοχής για να δείτε από κοντά τον τρόπο παρασκευής της τσικουδιάς, να δοκιμάσετε, αλλά και να διασκεδάσετε μαζί με ντόπιους. Επισκεφτείτε το οινοποιείο του χωριού και ζήστε μία απίστευτη οινική εμπειρία, δοκιμάζοντας διάφορες ποικιλίες κρασιού που προέρχονται από βιολογικές καλλιέργειες.

Scroll to Top