Σίβα

line-1-1.jpg

Περιηγηθείτε στα στενά σοκάκια, μυρίστε τα ανθισμένα λουλούδια στις αυλές των σπιτιών και θαυμάστε καλαίσθητα κτίρια που παρουσιάζουν μεγάλο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον, όπως η βυζαντινή εκκλησία της Αγίας Παρασκευής. Χαλαρώστε για λίγο στο διπλανό πάρκο και αφουγκραστείτε τους ήχους της φύσης. Δροσιστείτε σε κάποια από τις πέτρινες βρύσες του χωριού, από όπου στο παρελθόν προμηθεύονταν το νερό για το σπίτι ή έπλεναν τα ρούχα τους οι νοικοκυρές. Αξίζει να επισκεφτείτε ένα από τα ρακοκάζανα της περιοχής για να δείτε από κοντά τον παραδοσιακό τρόπο απόσταξης της ρακής και να διασκεδάσετε παρέα με ντόπιους. Επιπλέον, ο πολιτιστικός σύλλογος διοργανώνει μεγάλο παραδοσιακό πανηγύρι για τον εορτασμό της Αγίας Παρασκευής στις 26 Ιουλίου και στη γιορτή του Κλήδονα στις 24 Ιουνίου με διαγωνισμό παραδοσιακού φαγητού.

ΜΝΗΜΕΙΑ

 
Θαλαμοειδής τάφος

Στη δυτική πλευρά του χωριού βρέθηκε το 1941 θαλαμοειδής τάφος υστερομινωικής ΙΙΙ περιόδου (1400-1100 π.Χ.) που τεκμηριώνει ότι η περιοχή κατοικούταν από την προϊστορική περίοδο. Ο συγκεκριμένος τύπος τάφου διαθέτει θάλαμο λαξευμένο στον βράχο και σύντομο δρόμο που οδηγεί σε αυτόν. Έχει πεταλοειδές σχήμα, η κτιστή του είσοδος είχε βρεθεί ακέραιη και είναι κλεισμένη με φράγμα. Στο εσωτερικό του βρέθηκαν πήλινες σαρκοφάγοι διακοσμημένες με γεωμετρικά θέματα και με θέματα παρμένα από τον κόσμο των φυτών και των ζώων, αμφορείς, κύλικες, κωνικά κύπελλα, λεκάνες, χάντρες και ένα επιχρυσωμένο δακτυλίδι.

Πάνω Βρύση

Στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας της Αγίας Παρασκευής θα δείτε την Πάνω Βρύση, η οποία κατασκευάστηκε το 1934 με σκοπό να τροφοδοτήσει τις δύο πλευρικές κρήνες. Εκεί θα έχετε την ευκαιρία να δροσιστείτε και να χαλαρώσετε στα παγκάκια κάτω από της σκιά που διαμορφώνεται από τα πανύψηλα κυπαρίσσια και τους ευκαλύπτους.

Κάτω Βρύση

Κατηφορίστε προς την Κάτω Βρύση του χωριού, όπου εκτός από την κρήνη θα δείτε τις σκάφες και το πλυσταριό που θα σας θυμίσουν τον τρόπο που γίνονταν οι οικιακές εργασίες στο παρελθόν. Οι κάτοικοι συνήθιζαν να μεταφέρουν με τις στάμνες το νερό από τη βρύση για τις ανάγκες του νοικοκυριού τους, ενώ οι γυναίκες πήγαιναν και έπλεναν εκεί τα ρούχα τους, δίνοντας στη διαδικασία του πλυσίματος και κοινωνική διάσταση.

Οικία Κοκορδούλη

Περπατήστε στα στενά σοκάκια, δείτε από κοντά παραδοσιακά σπίτια, όπως την οικία Α. Κοκορδούλη που βρίσκεται στο κέντρο του οικισμού και ταξιδέψτε στο παρελθόν! Το πετρόχτιστο σπίτι αποτελεί τυπικό δείγμα αρχιτεκτονικής του 19ου και των αρχών του 20ου· διαθέτει υψηλό αυλόγυρο που εμποδίζει την οπτική επαφή, ενώ η κεντρική πόρτα έχει τοξωτό άνοιγμα και επιστήλιο, πάνω στο οποίο είναι χαραγμένη η ημερομηνία ανέγερσής του (1822). Δυστυχώς, λόγω της εγκατάλειψης και της απουσίας συντήρησης τον Χειμώνα μεγάλο μέρος του έχει καταστραφεί.

Οικία Eμμ. Λυδακάκη

Περπατήστε προς τα δυτικά, στο νεότερο κομμάτι του οικισμού, όπου βρίσκεται η οικία Λυδακάκη. Θαυμάστε ένα ιδιαίτερα εντυπωσιακό κτίριο με νεοκλασικές επιρροές, όπως αυτές εφαρμόστηκαν σε ημιαστικές περιοχές της Κρήτης. Δυστυχώς, λόγω της εγκατάλειψης και της απουσίας συντήρησης τον Χειμώνα μεγάλο μέρος του έχει καταστραφεί.

ΜΟΝΕΣ-ΝΑΟΙ

 
Αγία Παρασκευή

Αμέσως μετά την είσοδό σας στο χωριό θα συναντήσετε τον πετρόχτιστο ναό της Αγίας Παρασκευής που αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα μνημεία των πρώτων αιώνων της Ενετοκρατίας (1204-1669). Ανήκει στον τύπο του μονόχωρου ναού με τρούλο που στηρίζεται σε τέσσερα ισοβαθή τόξα. Το εσωτερικό του είναι τοιχογραφημένο και σώζονται δύο στρώματα τοιχογραφιών με το νεότερο να χρονολογείται στον 14ο αι. Στην αψίδα απεικονίζεται η Παναγία η Βλαχερνίτισσα, στον τρούλο οι Ευαγγελιστές και στους τοίχους ο Άγιος Αντώνιος, η Αγία Παρασκευή και ο Άγιος Θεόδωρος ο στρατηλάτης.

Άγιος Γεώργιος και Ζωοδόχος Πηγή

Καθώς περιηγείστε στα λιθόστρωτα σοκάκια του χωριού θα συναντήσετε τον ναό του Αγίου Γεωργίου και της Ζωοδόχου Πηγής που εγκαινιάστηκε στις 21 Απριλίου 1885. Στον προαύλιο χώρο βρίσκεται ο τάφος και μνημείο αφιερωμένο στον Ιωάννη Αϊνικολιώτη (1834-1930) που υπήρξε οπλαρχηγός Μονοφατσίου.

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Στη Σίβα η κύρια ενασχόληση των κατοίκων αποτελεί η αμπελοκαλλιέργεια, η ελαιοκομία και τα οπωροκηπευτικά. Επισκεφτείτε κάποιο από τα ρακοκάζανα της περιοχής για να δείτε από κοντά τον τρόπο παρασκευής της τσικουδιάς, να δοκιμάσετε, αλλά και να διασκεδάσετε μαζί με ντόπιους. Επισκεφτείτε το οινοποιείο του χωριού και ζήστε μία απίστευτη οινική εμπειρία, δοκιμάζοντας διάφορες ποικιλίες κρασιού που προέρχονται από βιολογικές καλλιέργειες.

PHOTO

line

gallery

Scroll to Top
Scroll to Top