Ρουκάνι

Οδηγήστε προς το χωριό Ρουκάνι χτισμένο στους πρόποδες του υψώματος «Παραθύρι» σε υψόμετρο 410 μ. Επισκεφτείτε τον βυζαντινό ναό του Αγίου Ιωάννη του Ριγολόγου, που κοσμεί το χωριό, δείτε παλιά πατητήρια, δροσιστείτε σε κρήνες και γνωρίστε τη φιλοξενία των κατοίκων σε κάποιο από τα καφενεία του χωριού. Αν βρεθείτε στην περιοχή την περίοδο απόσταξης της ρακής, οπωσδήποτε να επισκεφτείτε κάποιο από τα τέσσερα φημισμένα ρακοκάζανα, που συγκεντρώνουν επισκέπτες απ’ όλη την περιοχή και ζήστε μία μοναδική εμπειρία, διασκεδάζοντας παρέα με ντόπιους. Αν οργανώσετε την επίσκεψη σας το τέλος Αυγούστου, θα έχετε την ευκαιρία να συμμετέχετε στο ωραίο και πλούσιο τετραήμερο πρόγραμμα εκδηλώσεων που οργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος προς τιμή του Αγίου Ιωάννη του Ριγολόγου (26-29 Αυγούστου).

Μνημεία

 
Κρήνες

Συνδυάστε τη βόλτα σας στο χωριό με μια επίσκεψη στις κρήνες που βρίσκονται στον οικισμό, οι οποίες παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Δροσιστείτε στην “Κρύα βρύση”, μια παλιά κρήνη με πόσιμο νερό ή στη “Βρύση Γουρουνάκια”, που θα συναντήσετε κατά την έξοδο σας από το χωριό. Στο παρελθόν, οι κάτοικοι συνήθιζαν να μεταφέρουν με τις στάμνες το νερό από τη βρύση για τις ανάγκες του νοικοκυριού τους, ενώ οι γυναίκες πήγαιναν και έπλεναν εκεί τα ρούχα τους, δίνοντας στη διαδικασία του πλυσίματος και κοινωνική διάσταση.

Συστάδα υστερομινωικών θαλαμοειδών τάφων στην θέση «Τράπεζα»

Στο κέντρο περίπου της ορεινής και απομονωμένης περιοχής των οικισμών Καλού, Γαλένι και Ρουκάνι, στη θέση «Τράπεζα» και σε υψόμετρο περίπου 420μ., ο Γ. Ρεθεμνιωτάκης ανέσκαψε το 1970 και 1976 μια συστάδα οκτώ υστερομινωικών θαλαμοειδών τάφων.  Διάσπαρτα υστερομινωικά όστρακα, που εντοπίστηκαν σε μικρή επιφανειακή έρευνα στη χαμηλή πλαγιά ανατολικά από τον οικισμό Καλού, ίσως αποτελούν ένδειξη για τον εντοπισμό αυτού του οικισμού.

ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΚΑΛΛΟΥΣ

 
Διαδρομή προς το Μονοδένδρι

Ακολουθήστε την ομαλή ανηφορική διαδρομή, ξεκινώντας από το χωριό Ρουκάνι (υψόμ.415μ), διασχίστε τον χωματόδρομο και στη συνέχεια το μονοπάτι και θα φτάσετε στην κορυφή Μονοδένδρι (υψόμ.801μ), που υψώνεται νότια από τον οικισμό και αποτελεί φυσικό σύνορο του δήμου Τεμένους. Στις βόρειες υπώρειές του, σχηματίζονται κατάφυτες κοιλάδες με δρυς που αποτελούν μνημεία της φύσης και προστατεύονται από τον νόμο και από τους κατοίκους, που δίκαια τα νιώθουν σαν ζωντανά στοιχεία του τόπου τους.

ΜΟΝΕΣ-ΝΑΟΙ

 
Άγιος Ιωάννης Ριγολόγος

Επισκεφτείτε τον βυζαντινό ναό του Αγίου Ιωάννη του Ριγολόγου που βρίσκεται μέσα στο χωριό. Ο ναός χρονολογείται στον 11ο αιώνα και διαθέτει υπολείμματα τοιχογραφιών. Το σπουδαίο οικοδόμημα αποτελεί εξαίρετο δείγμα σταυροειδούς εγγεγραμμένου ναού με τρούλο. Πρόκειται για αρχιτεκτονικό τύπο ναού που αποτελεί τη χαρακτηριστική έκφραση της βυζαντινής ναοδομίας και είναι δημιούργημα της Μακεδονικής Αναγέννησης (867-1056). Μάλιστα, η κατασκευή του απαιτεί εξειδικευμένες αρχιτεκτονικές γνώσεις και υψηλό σχεδιασμό, γεγονός που παραπέμπει στην υπόθεση ότι οι κατασκευαστές του κτίσματος προέρχονταν από την πρωτεύουσα του τότε βυζαντινού κράτους, την Κωνσταντινούπολη. Στον ευρύτερο χώρο του Αγίου Ιωάννη, βρέθηκε τμήμα ρωμαϊκής δεξαμενής και μια σειρά τάφων ενετικής περιόδου, των οποίων τα ευρήματα επιβεβαιώνουν τη λειτουργία του χώρου ως μοναστηριού. Στον χώρο έχει βρεθεί και μολύβδινη σφραγίδα με χαραγμένο το όνομα του Ανδρέα Ρουκάνη, ηγουμένου της Μονής, η οποία σήμερα εκτίθεται στο ιστορικό Μουσείο.
Η εκκλησία γιορτάζει στις 29 Αυγούστου, οπότε και διοργανώνεται παραδοσιακό πανηγύρι από τον πολιτιστικό σύλλογο του χωριού στο οποίο αξίζει να πάτε!!!

Μονή Αηστράτηγου

Επισκεφτείτε τη μονή Αηστράτηγου χτισμένη σ’ ένα καταπληκτικό τοπίο ανάμεσα στους οικισμούς της Καρκαδιώτισσας και του Ρουκανίου. Η περιοχή είναι κατάφυτη και επιβεβαιώνει τους ισχυρισμούς ότι τα μοναστήρια ήταν χτισμένα στις ωραιότερες τοποθεσίες. Αιωνόβιοι δρυς και κυπαρίσσια δημιουργούν μια πανέμορφη εικόνα, ενώ σε πολύ κοντινή απόσταση έξω από τον περίβολο βρίσκεται μία χτιστή πηγή, το «Καβούσι», όπου ακόμα και σήμερα αναβλύζει νερό. Πρόκειται για ένα σημαντικό μοναστηριακό συγκρότημα, από το οποίο σώζεται το καθολικό και κάποια κτίσματα γύρω από την εσωτερική αυλή. Το μοναστήρι κτίστηκε πιθανότατα κατά τη β΄ βυζαντινή περίοδο, όπως μαρτυρεί και ο κατάγραφος με τοιχογραφίες (15ου αιώνα) σταυρεπίστεγος ναός του Μιχαήλ Αρχαγγέλου, που σώζεται σε καλή κατάσταση. Η Μονή Αηστράτηγου λειτουργούσε ως και τα πρώτα χρόνια της τουρκικής κατάκτησης. Ακολουθεί μια περίοδος ερήμωσης και η εξάρτησή της από τη Μονή Επανωσήφη. Όσον αφορά στις εξελίξεις αυτές, το ιστορικό κενό που παρατηρείται είναι μεγάλο. Δεν είναι γνωστά σήμερα άλλα στοιχεία. Σύμφωνα όμως με την παράδοση, το μοναστήρι του Στρατηγού είναι μετόχι ενός Τούρκου Αγά, ο οποίος και το χάρισε στη μονή Επανωσήφη.

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Η βασική ενασχόληση των κατοίκων είναι η γεωργία και η κτηνοτροφία και όπως είναι φυσικό διαθέτει πλούσια παραγωγή στα αντίστοιχα προϊόντα. Θα έχετε, λοιπόν, την ευκαιρία να συναντήσετε κάποιον από τους κτηνοτρόφους, να δοκιμάσετε αλλά και να προμηθευτείτε γραβιέρα, ανθότυρο και μυζήθρα. Αν βρεθείτε στην περιοχή την περίοδο απόσταξης της ρακής, οπωσδήποτε να επισκεφτείτε κάποιο από τα τέσσερα φημισμένα ρακοκάζανα, που συγκεντρώνουν επισκέπτες απ’ όλη την περιοχή και ζήστε μία μοναδική εμπειρία, δοκιμάζοντας οφτή πατάτα, κρέας στα κάρβουνα και ρακή παρέα με ντόπιους. Επίσης, μια σπουδαία εμπειρία μπορείτε να ζήσετε με την επίσκεψή σας σε κάποιο μελισσοκόμο, ενώ μπορείτε να γευθείτε και να προμηθευτείτε γνήσια μελισσοκομικά προϊόντα, όπως μέλι και βασιλικό πολτό.

ΟΙΚΟΤΕΧΝΙΑ-ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ

Γνωρίστε την κυρία Μαρία, δείτε την από κοντά να υφαίνει στον ξύλινο αργαλειό/η οποία υφαίνει μέχρι και σήμερα στον ξύλινο αργαλειό και θαυμάστε την τέχνη της και τα υφαντά της. Από εκεί μπορείτε να προμηθευτείτε χειροποίητες βούργιες, πετσέτες και τραπεζομάντηλα που συνδυάζουν την παράδοση προσαρμοσμένη στις ανάγκες της σύγχρονης εποχής.

Scroll to Top