Καλού

Οδηγήστε προς το μικρό και όμορφο χωριό Καλού. Περπατήστε στα γραφικά σοκάκια, θαυμάστε τη λιτή αρχιτεκτονική του «κρητικού αγροτόσπιτου» και επισκεφτείτε την όμορφη πλατεία της εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου που πανηγυρίζει στις 23 του Απρίλη. Γνωρίστε την κυρία Αγάπη, δείτε την από κοντά να υφαίνει στον παραδοσιακό αργαλειό και θαυμάστε την τέχνη της και τα δημιουργήματά της. Απολαύστε τη διαδρομή προς την «Κρήνη του καλού βοσκού», δροσιστείτε στην πηγή που βρίσκεται στη ρίζα ενός βράχου και αναβλύζει εδώ και αιώνες και περπατήστε βόρεια του χωριού στη θέση «Πελεκητά», όπου υπάρχουν πατητήρια και γούρνες λαξευμένα σε βράχο. Σε περίπτωση που βρεθείτε στο χωριό την ημέρα εορτασμού του Αγίου Γεωργίου (23 Απριλίου), μη διστάσετε να πάτε στην ετήσια χοροεσπερίδα που διοργανώνεται από τον πολιτιστικό σύλλογο!!!

ΜΝΗΜΕΙΑ

 
Συστάδα υστερομινωικών θαλαμοειδών τάφων στην θέση «Τράπεζα»

Στο κέντρο περίπου της ορεινής και απομονωμένης περιοχής των οικισμών Καλού, Γαλένι και Ρουκάνι, στη θέση «Τράπεζα» και σε υψόμετρο περίπου 420μ., ο Γ. Ρεθεμνιωτάκης ανέσκαψε το 1970 και 1976 μια συστάδα οκτώ υστερομινωικών θαλαμοειδών τάφων, στο εσωτερικό των οποίων βρέθηκαν ΥΜ ΙΙΙΑ2-Β=(1900-1100 π.Χ.) λάρνακες. Ο αντίστοιχος μινωικός οικισμός στον οποίο ανήκε το νεκροταφείο πρέπει να αναζητηθεί στη γύρω περιοχή. Διάσπαρτα υστερομινωικά όστρακα, που εντοπίστηκαν σε μικρή επιφανειακή έρευνα στη χαμηλή πλαγιά ανατολικά από τον οικισμό Καλού, ίσως αποτελούν ένδειξη για τον εντοπισμό αυτού του οικισμού.

ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΚΑΛΛΟΥΣ

 
Κρήνη Καλού Βοσκού

Απολαύστε την όμορφη διαδρομή προς την «Κρήνη του καλού βοσκού» και δροσιστείτε, πίνοντας νερό από την πηγή που βρίσκεται στη ρίζα ενός βράχου και αναβλύζει εδώ και αιώνες. Μπορείτε, επίσης να συνδυάσετε τη βόλτα σας με μία επίσκεψη στον κήπο με τα φυτώρια που βρίσκεται ακριβώς δίπλα.

ΟΙΚΟΤΕΧΝΙΑ-ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ

Γνωρίστε την κυρία Αγάπη, δείτε την από κοντά να υφαίνει στον παραδοσιακό αργαλειό και θαυμάστε την τέχνη της και τα υφαντά της. Από εκεί μπορείτε να προμηθευτείτε χειροποίητες βούργιες, πετσέτες και τραπεζομάντηλα που συνδυάζουν την παράδοση προσαρμοσμένη στις ανάγκες της σύγχρονης εποχής.

 

Scroll to Top