Γαλένι

line-1-1.jpg

Πάνω στον δρόμο για Προφήτη Ηλία–Κυπαρίσσι θα συναντήσετε σε υψόμετρο 390 μέτρων το χωριό Γαλένι που είναι πλούσιο σε αμπελουργικά και ελαιοκομικά προϊόντα, όπως σταφύλια, σταφίδα, κρασιά, λάδι και ελιές. Κάντε τη βόλτα σας στα μικρά σοκάκια του χωριού και στη συνέχεια απολαύστε το κέρασμα στο γραφικό καφενείο. Μην παραλείψετε να επισκεφτείτε την πετρόχτιστη εκκλησία της Παναγίας της Γαλατιανής ή Γαλενιανής που αποτελεί σημείο αναφοράς και καμάρι για τους κατοίκους του χωριού και ακούστε την τοπική παράδοση για την οικοδόμησή της, σύμφωνα με την οποία η εκκλησία κτίστηκε με γάλα αντί για νερό που έφεραν οι βοσκοί της περιοχής.

ΜΝΗΜΕΙΑ

 
Συστάδα υστερομινωικών θαλαμοειδών τάφων στην θέση «Τράπεζα»

Στο κέντρο περίπου της ορεινής και απομονωμένης περιοχής των οικισμών Καλού, Γαλένι και Ρουκάνι, στη θέση «Τράπεζα» και σε υψόμετρο περίπου 420μ., ο Γ. Ρεθεμνιωτάκης ανέσκαψε το 1970 και 1976 μια συστάδα οκτώ υστερομινωικών θαλαμοειδών τάφων, στο εσωτερικό των οποίων βρέθηκαν ΥΜ ΙΙΙΑ2-Β=(1900-1100 π.Χ.) λάρνακες. Ο αντίστοιχος μινωικός οικισμός στον οποίο ανήκε το νεκροταφείο πρέπει να αναζητηθεί στη γύρω περιοχή. Διάσπαρτα υστερομινωικά όστρακα, που εντοπίστηκαν σε μικρή επιφανειακή έρευνα στη χαμηλή πλαγιά ανατολικά από τον οικισμό Καλού, ίσως αποτελούν ένδειξη για τον εντοπισμό αυτού του οικισμού.

ΜΟΝΕΣ-ΝΑΟΙ

 
Ναός Παναγίας της Γαλατιανής ή Γαλενιανής

Επισκεφτείτε τον δίκλιτο ναό της Κοιμήσεως της Παναγίας και του Αγίου Χαραλάμπους που αποτελεί σημείο αναφοράς και καμάρι για τους κατοίκους του χωριού. Ο θρύλος υποστηρίζει ότι η Παναγία Γαλατιανή ή Γαλενιανή, κτίστηκε με γάλα αντί για νερό που έφεραν οι βοσκοί της περιοχής. Επίσης, λέγεται ότι οι γυναίκες που δεν είχαν γάλα για να θρέψουν τα μωρά τους πήγαιναν στην εκκλησία, έβγαζαν λίγο χώμα και το έτρωγαν, γιατί έτσι θα κατέβαζαν γάλα.

ΟΙΚΟΤΕΧΝΙΑ-ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ

Επισκεφτείτε το εργαστήριο χειροποίητων κοσμημάτων που λειτουργεί στο χωριό, όπου μπορείτε να θαυμάσετε, αλλά και να αγοράσετε κοσμήματα φιλοτεχνημένα από διάφορα υλικά.

PHOTO

line

gallery

Scroll to Top