Άνω Ασίτες

Άνω Ασίτες

Αν αγαπάτε τη φύση και την παράδοση, επισκεφτείτε τις Άνω Ασίτες χτισμένες στους πρόποδες του Ψηλορείτη. Περιηγηθείτε στα πολύχρωμα, γραφικά σοκάκια του χωριού και δείτε από κοντά ανθρώπους που ασκούν μέχρι και σήμερα το επάγγελμα του κωδωνοποιού ή του καλαθοπλέκτη που θα σας ταξιδέψουν στο παρελθόν. Εξερευνήστε το πλούσιο φυσικό και μορφολογικό περιβάλλον και περπατήστε σε κατάφυτα φαράγγια με καταρράκτες και σπήλαια που πραγματικά θα σας μείνουν αξέχαστα. Στο χωριό διοργανώνονται εκδηλώσεις (24 έως 29 Αυγούστου) με αποκορύφωμα το πανηγύρι του Αγίου Ιωάννη του Pιγολόγου στις 29 Αυγούστου. Σε περίπτωση, λοιπόν, που βρεθείτε κοντά αυτήν την περίοδο μην παραλείψετε να πάτε, αφού θα έχετε την ευκαιρία να δοκιμάσετε σουβλάκια ψημένα στα κάρβουνα και να ακούσετε κρητική μουσική.

Μνημεία

  • Λαογραφικό Μουσείο Άνω Άσιτών.  Λειτουργεί από το 1995 σε ένα παραδοσιακό κτίριο του 1880 και αναπαριστά ένα παραδοσιακό κρητικό σπίτι. 
  • Νεκροταφείο αρχαίας Ριζηνίας,  2 χλμ. μετά τις Άνω Ασίτες.  Στην άκρη του νεκροταφείου, δίπλα στον δρόμο βρίσκονται σε πολύ καλή κατάσταση δυο θολωτά κτίσματα της ρωμαϊκής εποχής, τις αποκαλούμενες «Σιδεροσπηλιές». Σύμφωνα με την παράδοση, πρόκειται για βασιλικούς τάφους.

Διαδρομές Φυσικού Κάλλους

  • Ορειβατικό Καταφύγιο «Πρίνος» Βρίσκεται σε υψόμετρο 1100 μ. και η διαδρομή προς αυτό είναι αρκετά ανηφορική. Παράλληλα, διαθέτει δεξαμενή βρόχινου νερού και μπορείτε να ζεσταθείτε, χρησιμοποιώντας τις ξυλόσομπες.
  • Φαράγγι Αγίου Αντωνίου. Ξεκινά από το εκκλησάκι του Αγίου Αντωνίου και καταλήγει στην Παναγία τη Φανερωμένη στα Κεράσια. Είναι μήκους 2 χλμ. και ξεχωρίζει για την πυκνή του βλάστηση και τους καταρράκτες που σχηματίζονται. Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά μήκος της διαδρομής δεν υπάρχει διαμορφωμένο μονοπάτι και στα στενά σημεία ίσως χρειαστεί να περάσετε από το πλάι, προκειμένου να αποφύγετε το νερό.
  • Νυχτεριδόσπηλο, κοντά στο φαράγγι του Αγίου Αντωνίου  και αποτελεί ένα από τα τέσσερα σημαντικότερα σπήλαια του Ψηλορείτη. Δυστυχώς δεν είναι προσβάσιμο. Το σπήλαιο έχει βάθος 100 μ. και αποτελεί καταφύγιο για τις νυχτερίδες (Rhinolophus ferrumequinum).
  • Φαράγγι Αγίου Χαραλάμπους. Ξεκινά από τη νότια πλευρά του χωριού, όπου βρίσκεται και το ομώνυμο εκκλησάκι. Αν ακολουθήσετε το ποτάμι θα έχετε την ευκαιρία να θαυμάσετε το υπέροχο φυσικό τοπίο με τις λιμνούλες και τις τεράστιες σπηλιές.

Μονές Ναοί

  • Εκκλησία Αγίου Ιωάννη. Βρίσκεται στην παλιά πλατεία του χωριού και σύμφωνα με την επιγραφή που φέρει χτίστηκε το 1862.  

Γαστρονομία

Οι Άνω Ασίτες φημίζονται για τη μακροχρόνια παράδοση στην κτηνοτροφία, η οποία ευνοείται σε μεγάλο βαθμό και από τη μορφολογία του εδάφους. Στην περιοχή υπάρχουν αρκετοί κτηνοτρόφοι και παράγεται κρέας, λουκάνικο, απάκι , ανθότυρο , γραβιέρα , κεφαλοτύρι , μυζήθρα και γιαούρτι. Επίσης, μια σπουδαία εμπειρία μπορείτε να ζήσετε με την επίσκεψή σας σε κάποιο μελισσοκομείο της περιοχής για άμεση επαφή με τον «κόσμο των μελισσών», ενώ μπορείτε να γευθείτε και να προμηθευτείτε γνήσια μελισσοκομικά προϊόντα, όπως μέλι και βασιλικό πολτό. Επισκεφτείτε κάποιο από τα ρακοκάζανα της περιοχής, δείτε από κοντά τον παραδοσιακό τρόπο απόσταξης της τσικουδιάς και ζήστε τη «γλέντι» που στήνεται, που περιλαμβάνει παραδοσιακή μουσική, οφτή πατάτα, κρέας ψημένο στα κάρβουνα και φυσικά ρακή!

Οικοτεχνία – Παραδοσιακά Επαγγέλματα

Στις Άνω Ασίτες θα συναντήσετε αρκετά από τα επαγγέλματα του παρελθόντος που τείνουν να εξαφανιστούν στη σύγχρονη εποχή, όπως κατασκευαστές κουδουνιών και καλαθιών. Θα έχετε την ευκαιρία να δείτε από κοντά τον παραδοσιακό τρόπο άσκησής τους, να συζητήσετε με τους επαγγελματίες και φυσικά να προμηθευτείτε κάτι από αυτά. Τα κουδούνια είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ποιμενικής ζωής και μέσα από τους ήχους τους ο βοσκός μπορεί να καταλάβει αν τα ζώα βόσκουν ή διατρέχουν κάποιον κίνδυνο.

Scroll to Top