Διαδρομή

Πύλη(στοά)Μακάσι, Μικρό Κηποθέατρο "Μάνος Χατζηδάκις”, Κηποθέατρο "Ν. Καζαντζάκης", Κρήνη Μπέμπο, Σεμπίλι, Οδός 1866, κτίριο Περιφέρειας Κρήτης, Δικαστικό Μέγαρο

Η Πύλη (στοά) Μακασί, με συνολικό μήκος  110μ, είναι μια από τις πολλές στρατιωτικές στοές των ενετικών τειχών και οδηγούσε από το εσωτερικό της πόλης στην ανατολική Piazza Bassa (χαμηλή πλατεία) του προμαχώνα Μαρτινέγκο.

Το Μικρό Κηποθέατρο «Μάνος Χατζηδάκις». Ένα από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του προμαχώνα ήταν piazza bassa (lit. "χαμηλή πλατεία"), χτισμένη στην πλαγιά του προμαχώνα, στο σημείο που ο προμαχώνας κατέληγε στον επιπρομαχώνα, σε ένα ενδιάμεσο επίπεδο μεταξύ της τάφρου και του κρημνού. Σήμερα οι piazze basse (χαμηλές πλατείες) έχουν πλήρως αναστηλωθεί και μετατραπεί σε χώρος πολιτιστικών εκδηλώσεων. Στην piazza bassa (χαμηλή πλατεία) του Προμαχώνα Ιησού φιλοξενούνται θεατρικά έργα και συναυλίες.

Το Κηποθέατρο «Ν. Καζαντζάκης». Η τάφρος και οι επιχωματώσεις είχαν σχεδιαστεί για να κρατούν τον εχθρό όσο το δυνατόν πιο μακριά από τον περίβολο. Σήμερα σώζεται το μεγαλύτερο τμήμα της αρχικής τάφρου από τη μεριά της θάλασσας. Η τάφρος έχει δοθεί στο κοινό της πόλης και μετατραπεί σε πάρκα και χώρους αναψυχής όπως το “Κηποθέατρο «Ν. Καζαντζάκης” στο σημείο μεταξύ του Προμαχώνα Ιησού και του Προμαχώνα Μαρτινέγκο.

Η Κρήνη Μπέμπο – Σεμπίλι κατασκευάστηκε μεταξύ 1552 και 1554 από τον στρατιωτικό διοικητή της Κάντια Gianmatteo Bembo , που ήταν ο πρώτος που μετέφερε με πηγαίο νερό στην Κάντια μέσω υδραγωγείου. η «φιλανθρωπική» κρήνη (Σεμπίλι) χτίστηκε το 1776 από τον Χατζή Ιμπραήμ Αγά.

Η Οδός 1866. Η Παραδοσιακή Αγορά βρίσκεται επί της οδού 1866 η οποία κατά την ενετοκρατία και την τουρκοκρατία ήταν μια από τις πιο εμπορικές οδούς. Επίσης συνέδεε το κέντρο της πόλης με το Παλάτι του Δούκα και τον Καθεδρικό του Αγίου Μάρκου με το ναό του Σωτήρος.

Κτίριο Περιφέρειας Κρήτης - Δικαστικό Μέγαρο

Κτίριο Περιφέρειας Κρήτης - Δικαστικό Μέγαρο. Το σημερινό κτιριακό σύμπλεγμα που στεγάζει την Περιφέρεια Κρήτης και τα Δικαστήρια αποτελούσε τους τούρκικους στρατώνες που είχαν αντικαταστήσει του ενετικούς στρατώνες του Αγίου Γεωργίου.

Scroll to Top