Διαδρομή
Πύλη Σαμπιονάρα, Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, Πλατεία Ελευθερίας, Πύλη Αγίου Γεωργίου, Πύλη Του Ιησού, Τάφος Του Νίκου Καζαντζάκη, Πύλη Παντοκράτορα
Η Πύλη Σαμπιονάρα βρίσκεται στη βορειοδυτική πλευρά του ομώνυμου προμαχώνα και οδηγούσε με έντονη ανηφορική κλίση στο εσωτερικό της πόλης. Η έξοδός της προς τη θάλασσα είναι λιτή ενώ το μέτωπο της προς την πόλη έχει μία κομψή επιμελημένη, αετωματική πρόσοψη. Πάνω από την πύλη έχει διαμορφωθεί ένας ιδανικός χώρος με πράσινο και παγκάκια προσφέροντας ανεμπόδιστη θέα προς το ενετικό λιμάνι.
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου είναι το σημαντικότερο μουσείο στον κόσμο σχετικά με τον Μινωικό Πολιτισμό. Το κτίριο στο οποίο στεγάζεται κτίστηκε μεταξύ 1933 και 1937 σε σχέδια του αρχιτέκτονα Πάτροκλου Καραντινού. Στην ίδια θέση κατά τη διάρκεια της ενετοκρατίας βρισκόταν η καθολική μονή του Αγίου Φραγκίσκου, που καταστράφηκε από σεισμό το 1856.
Η Πλατεία Ελευθερίας είναι ένας ανοικτός χώρος που δημιουργήθηκε στα χρόνια της Ενετοκρατίας μπροστά από την Πύλη Αγίου Γεωργίου και τους στρατώνες (το τωρινό κτίριο της Περιφέρειας) και χρησιμοποιήθηκε κυρίως ως Campo Marzio, χώρος στρατιωτικών γυμνασίων.
Η Πύλη Αγίου Γεωργίου ήταν μια από τις κεντρικές πύλες της Κάντια κατά την ενετοκρατία. Σήμερα συνδέει την Πλατεία Ελευθερίας με τη Λεωφόρο Ικάρου και χρησιμοποιείται ως εκθεσιακός χώρος. Η εντυπωσιακή της πρόσοψη γκρεμίστηκε το 1917.
Η Πύλη Του Ιησού ήταν μία από τις τρεις κύριες εισόδους της πόλης και βρίσκεται δίπλα στον ομώνυμο προμαχώνα στο νότιο τμήμα των ενετικών τειχών της Κάντια. Πρόσφατα αναστηλώθηκε προκειμένου να γίνει και πάλι προσβάσιμη στο κοινό. Σήμερα λειτουργεί ως χώρος μόνιμης έκθεσης για τον Ν. Καζαντζάκη με τίτλο, «ΜΙΑ ΟΔΥΣΣΕΙΑ».
Ο Τάφος Του Νίκου Καζαντζάκη, του φημισμένου Έλληνα συγγραφέα, βρίσκεται στο ψηλότερο σημείο των ενετικών τειχών επί του Προμαχώνα Μαρτινέγκο.
Η Πύλη Παντοκράτορα ήταν κύρια δίοδος επικοινωνίας της πόλης με τα δυτικά διαμερίσματα του νησιού. Η κατασκευή της ολοκληρώθηκε γύρω στα 1570. Η μνημειακή πρόσοψη της πύλης, ήταν έργο του Ιταλού αρχιτέκτονα και μηχανικού Μικέλε Σανμικέλι (Michele Sanmicheli). Εσωτερικοί χώροι της πύλης χρησιμοποιήθηκαν κατά τον Β΄ παγκόσμιο Πόλεμο ως αντιαεροπορικά καταφύγια.