Διαδρομή

Ενετικός Λιμένας & Νεώρια, Ενετικό Κάστρο Rocca a Mare, Ναός του Αγίου Πέτρου, Ιστορικό Μουσείο Κρήτης, Πύλη Δερματά-Κρήνη Πριούλη, Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης
Ενετικός Λιμένας

Ο Ενετικός Λιμένας - Νεώρια του Ηρακλείου βρίσκονται στο τέλος της οδού 25ης Αυγούστου. Το κάστρο Rocca a Mare κυριαρχεί στην βόρεια είσοδο ενώ οι εντυπωσιακές αψίδες από τα Νεώρια και η αποθήκη άλατος βρίσκονται στο νότιο τμήμα.

Το Ενετικό Κάστρο Rocca a Mare ή Castello del Molo ή Κούλες χτίστηκε από τους Ενετούς για να προστατεύει τον μόλο και το λιμάνι. Πήρε την τελική του μορφή μεταξύ 1523 και 1540.

Ο ναός χτίστηκε στα πρώτα χρόνια της βενετοκρατίας, δίπλα στο θαλάσσιο τείχος της πόλης και αποτελούσε το Καθολικό της Μονής του τάγματος των Δομινικανών μοναχών.

Το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης ιδρύθηκε το 1953 και στεγάζεται σε νεοκλασικό οίκημα ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής αξίας. Αφηγείται δεκαεπτά αιώνες τοπικής ιστορίας και πολιτισμού, από τους πρώτους χριστιανικούς αιώνες ως τη σύγχρονη εποχή.

Η Πύλη Δερματά βρίσκεται περίπου στο μέσο των παράκτιων τειχών πάνω από τον ομώνυμο κόλπο. Σήμερα μόνο ένα τμήμα της εσωτερικής του πρόσοψης είναι ορατό ενώ η έξοδός του προς τη θάλασσα σώζεται κάτω από την παραλιακή λεωφόρο.

Η Κρήνη Priuli ή Fontana Nuova ή Κρήνη Δελημάρκου, αποτελεί εξαίρετο δείγμα Αναγεννησιακής αρχιτεκτονικής. Χτίστηκε το 1666 από τον γενικό προβλεπτή Antonio Priuli.

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης του Πανεπιστημίου Κρήτης στεγάζεται στο ανακαινισμένο κτίριο της Παλαιάς Ηλεκτρικής Εταιρείας του Ηρακλείου δίπλα στον Κόλπο Δερματά.

Scroll to Top