Κρήνη Μπέμπο

line.jpg

Η κρήνη Μπέμπο δεσπόζει στη σημερινή πλατεία Κορνάρου, δίπλα σε άλλη μεταγενέστερη οθωμανική φιλανθρωπική κρήνη. Κατασκευάστηκε μεταξύ 1552-1554 από τον καπιτάνο Τζιανματέο Μπέμπο, που πρώτος διοχέτευσε πηγαίο νερό μέσω υδραγωγείου στο Χάνδακα.
Κοσμείται με αναγεννησιακού και γοτθικού τύπου στοιχεία καθώς και οικόσημα όπως του τότε Δούκα Αλβίζε Γκρίτι και των συμβούλων του Ιωάννη Τιέπολο, Γεωργίου Έμο και Πέτρο Μαρίνο. Ο κρουνός φέρει ανάγλυφο φυτικό διάκοσμο. Σε δεύτερη χρήση ήταν η μαρμάρινη λεκάνη που συνέλεγε νερό, η οποία αρχικά θα πρέπει να ήταν ρωμαϊκή σαρκοφάγος. Η κρήνη είχε αέτωμα που δυστυχώς αφαιρέθηκε. Στη μέση της κρήνης ξεχωρίζει μεγάλο ακέφαλο άγαλμα ρωμαϊκής περιόδου, που μεταφέρθηκε για το σκοπό αυτό από την Ιεράπετρα.
Το 1938 αφαιρέθηκε και η συλλέκτρια δεξαμενή στην οποία είχε εντοιχιστεί η κρήνη, προκειμένου να διαμορφωθεί η πλατεία.
Τόσο στην Ενετική όσο και στην Οθωμανική περίοδο, η κρήνη αποτελoύσε πηγή ζωής για τους κατοίκους της πόλης και γι’ αυτό γίνονται σημαντικές προσπάθειες και ξοδεύονται μεγάλα ποσά για τη συντήρηση και τη διαρκή λειτουργία της.
Σήμερα, ο χώρος γύρω από την κρήνη, έχει διαμορφωθεί σε μια σύγχρονη όαση των επισκεπτών της, που βρίσκουν ξεκούραση μέσα στους ρυθμούς της καθημερινότητάς τους.

vertical_line_poi.jpg
Ιστότοπος
Επικοινωνία

PHOTO

line

gallery

Scroll to Top