Άγιος Μύρων

Ο μεγαλοπρεπής ναός του Αγίου Μύρωνα είναι κτισμένος στο κέντρο του χωριού στη θέση παλαιοχριστιανικής (4ος-7ος αιώνας μ.Χ.) βασιλικής , από την οποία σώζεται η μεγάλη αψίδα του ιερού με το σύνθρονο. Στο εσωτερικό του ναού βρίσκεται ο τάφος του Αγίου με τα λείψανά του.

Στο προαύλιο της εκκλησίας βρίσκεται και το μικρό εκκλησάκι του Αγίου Νεκταρίου, στο εσωτερικό του οποίο φυλάσσεται το ιερό άμφιο του Αγίου. Επισκεφτείτε το αναπαλαιωμένο κτίριο της παλιάς φάμπρικας που λειτουργεί ως Πνευματικό Κέντρο, καθώς και το Εκθετήριο της Ενορίας όπου σήμερα έχει μετατραπεί σε δανειστική βιβλιοθήκη και εκτίθενται είδη χειροτεχνίας και ευλαβείας. (Πατήρ Νικόλαος 6944373497).

Κατεβαίνοντας την πλαγιά του βουνού από τη δυτική πλευρά θα συναντήσετε ένα μικρό σπήλαιο μέσα σε βράχους, όπου ασκήτευσε ο Άγιος. Εκτός, από το πέτρινο κρεβάτι, όπου κοιμήθηκε ο Άγιος Μύρωνας, θα δείτε το Αγίασμα και την απολιθωμένη μορφή του δράκου που συνδέονται με ένα θαύμα του Αγίου, όταν ήταν ιερέας.

Σύμφωνα με την παράδοση, κάποια μέρα ένας δράκος ερχόταν στο χωριό από το βόρειο μέρος με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να αρχίσουν να το εγκαταλείπουν. Ο Άγιος, αφού προσευχήθηκε, το απολίθωσε και οι χριστιανοί γύρισαν στα σπίτια τους, ευχαριστώντας τον Θεό και τον Άγιο. Σήμερα, φαίνεται ακόμη η ουρά του δράκου στο βορειοδυτικό μέρος του χωριού, ενώ το κεφάλι του στο νοτιοδυτικό, ακριβώς μέσα στη σπηλιά που τρέχει το Αγίασμα, το οποίο ανέβλυσε μετά από προσευχή του Αγίου σε περίοδο ανομβρίας και παραμένει έως και σήμερα στην ίδια στάθμη.

Scroll to Top