Το Mουσείo Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας Κώστα Κοτσανά μελετά, αναδεικνύει και παρουσιάζει στο ελληνικό και διεθνές κοινό μια ύψιστης σημασίας αλλά σχετικά άγνωστη πτυχή του αρχαιοελληνικού πολιτισμού: την τεχνολογία.
Στο ενετικό κτήριο Μέγαρο Ιττάρ, στην οδό Επιμενίδου 18 στο κέντρο του Ηρακλείου, συνολικής επιφάνειας 460 τ.μ, οι επισκέπτες έχουν την μοναδική ευκαιρία να εξερευνήσουν την έκθεση «Αρχαία Ελλάδα – Οι Απαρχές των Τεχνολογιών», η οποία περιλαμβάνει 90 επιλεγμένα εκθέματα – ομοιώματα εφευρέσεων, από την υπηρέτρια – ρομπότ του Φίλωνος μέχρι τον πρώτο κινηματογράφο του Ήρωνος και από το υδραυλικό ρολόι του Κτησιβίου μέχρι τον υπολογιστικό Μηχανισμό των Αντικυθήρων.
Τα εκθέματα είναι πλήρως λειτουργικά και συνοδεύονται από πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό στην ελληνική και αγγλική γλώσσα. Επιπλέον διατίθεται γραπτό πληροφοριακό υλικό στα Γαλλικά, Γερμανικά, Ισπανικά, Ιταλικά και Ρωσικά. Οι επεξηγηματικές πληροφορίες, τα αναλυτικά σχέδια, οι φωτογραφίες και οι πλήρεις βιβλιογραφικές αναφορές έρχονται να συμπληρώσουν την εμπειρία της επίσκεψης. Οι επιμέρους σταθμοί προβολής βίντεο και κινουμένων σχεδίων απλοποιούν μέσω της εικόνας, τεχνικό μέρος, καθιστώντας τη λειτουργία των μηχανισμών κατανοητή για τον επισκέπτη ανεξάρτητα το γνωστικό του αντικείμενο. Επιπλέον το επιστημονικό προσωπικό του μουσείου υλοποιεί βιωματικές εκπαιδευτικές ξεναγήσεις σε μουσειακές διαδρομές για άτομα όλων των ηλικιών.
To Mουσείο αναδεικνύει ότι η τεχνολογία των αρχαίων Ελλήνων, λίγο πριν το τέλος του αρχαιοελληνικού κόσμου, ήταν εξαιρετικά όμοια με τις απαρχές της σύγχρονης τεχνολογίας μας.