ΤΟ ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ – ΔΙΑΚΥΡΗΞΗ ΑΡΧΩΝ ΤΗΣ ΚΡΗΤΙΚΗΣ ΔΙΑΙΤΑΣ

line-1-1.jpg

Τα Επιστημονικά Δεδομένα

Από την μελέτη του Harvard University και του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας της Γαλλίας το 1960 μέχρι σήμερα όλες οι μελέτες αναγνωρίζουν τον υγιεινό χαρακτήρα της παραδοσιακής δίαιτας των Κρητικών και αναδεικνύουν την Κρητική δίαιτα σαν τον πιθανότατα υγιεινότερο τρόπο ζωής (lifestyle) στον κόσμο.

Η πεμπτουσία της Κρητικής δίαιτας (the quintessence of the Cretan lifestyle):

 1. Το πάθος και η αγάπη για τη ζωή, η Κρητική τέχνη της απόλαυσης της ζωής, η κουζουλάδα, η μαντινάδα, το χιούμορ, ο αυθορμητισμός, ο αυτοσαρκασμός, η λεβεντιά και η περηφάνεια.
 2. Η φιλία, η παρέα, η γενναιοδωρία, το ήθος και η παράδοση της Κρητικής φιλοξενίας μιας φιλοξενίας που μπορεί να πει κανείς ότι πηγάζει από το DNA των Κρητικών.
 3. Το Κρητικό μικροκλίμα (terroir), οι αυτόχθονες ποικιλίες κρασιού, η τσικουδιά, οι μοναδικές γεύσεις και τα αρώματα των τοπικών προϊόντων, η βιοποικιλότητα, τα 1,742 ενδημικά φυτά της Κρήτης, το αγριοκάτσικο, τα τυριά, το μέλι, τα αρωματικά φυτά, αλλά και οι σύγχρονοι παραγωγοί, τυποποιητές των Κρητικών προϊόντων, σαν συνεχιστές και εκσυγχρονιστές συνάμα της παράδοσης.
 4. Η Κρητική δίαιτα, ως προληπτική και θεραπευτική ιατρική, που διασφαλίζει την καλή υγεία, σαν αναγκαία και ικανή συνθήκη για την απόλαυση της ζωής, την ευζωία
 5. Οι μαγείρισσες της Κρήτης που διαιωνίζουν την παράδοση, αλλά και η δημιουργική εξέλιξη της Κρητικής παραδοσιακής κουζίνας από τους συγχρόνους Κρήτες & Έλληνες Σεφ
 6. Τα χόρτα της Κρήτης αλλά και οι πολλές και ποικίλες συνταγές με τα προϊόντα της Κρητικής γης, φυτικής προέλευσης υλικά (vegetarian & vegan).
 7. Η συμβολή στην περιβαλλοντική αειφορία του πλανήτη μέσω του Κρητικού διατροφικού πρότυπου που όχι μόνο, σέβεται το περιβάλλον αλλά ουσιαστικά διασφαλίζει την επαπειλούμενη βιωσιμότητα του πλανήτη μετά το 2050.
 8. Ο περιορισμός της σπατάλης τροφίμων (food waste), με τις πολλές ευρηματικές συνταγές που χρησιμοποιούν δημιουργικά το φαγητό της προηγούμενης μέρας, αλλά και τις εξίσου πολλές εποχικές συνταγές.
 9. Ο Κρητικός ντάκος, σαν το πιο αντιπροσωπευτικό έδεσμα της Κρητικής δίαιτας. Η καθημερινή διαχρονική ανάγκη που γεννά γαστρονομική αρτιότητα μέσα από την απλότητα και την ποιότητα των 1ων υλών. Γεύσεις, χρώματα, αρώματα, υφές, αλλά και υψηλή διαθρεπτική αξία; οι φυτικές ίνες του κρίθινου παξιμαδιού, τα αντιφλεγμονώδη, φλαβονοειδή και αντιοξειδωτικά του ελαιόλαδου, η πρωτεΐνη και το GLA του αιγοπρόβειου τυριού, τα αντιμικροβιακά της άγριας ρίγανης, η κερκετίνη της κάπαρης.
 10. Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο στο επίκεντρο της Κρητικής δίαιτας, απόλυτος διαχρονικός πρωταγωνιστής όχι μόνο στο Κρητικό τραπέζι, το πρωί, το μεσημέρι και το βράδυ, αλλά και στην Κρητική κοινωνία, στην γέννηση της ζωής (βάπτισμα), στα ήθη και στα έθιμα, στον πολιτισμό. Δίνει άρωμα και γεύση στα χόρτα, στα όσπρια, τα λαχανικά, ωμά και ψημένα, και συνθέτει εντέλει ιδανικά το θαύμα της Κρητικής διατροφής.
 11. Η αδιάρρηκτη ιστορική συνέχεια 5,000 χρόνων των εικονικών προϊόντων της Κρητικής γαστρονομίας, το 1ο οινοποιείο στον κόσμο, η 1η καταγεγραμμένη χρήση ελαιολάδου στην διατροφή στον κόσμο. Τα βασικά προϊόντα πρωταγωνιστές της προϊστορικής Μινωικής διατροφής, εξακολουθούν να πρωταγωνιστούν στην Κρητική γαστρονομία του σήμερα.

Οι διαχρονικές, πανανθρώπινες αξίες της Κρητικής δίαιτας:

 • η αγάπη για την ζωή, η καθημερινή απόλαυση της ζωής, η κουζουλάδα, radical joy
 • ο υγιεινός χαρακτήρας της Κρητικής διατροφής, πιθανότατα η πιο υγιεινή στον κόσμο, που οδηγεί στην ευζωία, wellness.
 • η περιβαλλοντική αειφορία, η Κρητική γαστρονομία εδώ και 5,000 χρόνια αποτελεί ένα ιδανικό διατροφικό σύστημα που συντελεί στην αειφορία του πλανήτη, environmental sustainability.
 • η γενναιοδωρία των Κρητικών, η χαρά του να μοιραζόμαστε ότι έχουμε, τα προϊόντα μας, την τροφή μας, την χαρά μας, την δίαιτα – τρόπο ζωής μας, generosity
 • η φιλοξενία που πηγάζει μέσα από την καρδιά μας, hospitality
 • Ο σεβασμός στην παράδοση και τα έθιμα της Κρήτης, respectful to tradition
 • Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο της Κρήτης

PHOTO

line

gallery

VIDEO

line

gallery

Scroll to Top